Албански ђаци у баточинској школи

Основна школа "Свети Сава" у Баточини, прошле недеље, добила је захтев да упише два ученика албанске националности чији су родитељи пореклом са Косова. Деца већ похађају наставу али због правних препрека још нису званично уписана у евиденцију. Часове прате на албанском језику.

Наставник енглеског језика Мирослав Стефановић, који са основцима у Баточини ради више од једне деценије, просветну каријеру почео је на Косову. Познавање и албанског језика помаже му у раду са ученицима који су у његовом разреду од прошле седмице.

Мирослав Стефановић каже да са њима ради свакога дана по пола сата и нада се да ће деца у скоријој будућности моћи редовно да прате наставу на српском језику.

"Уклопили су се јако добро. Са ученицима у свом разреду сарађују, друже се", каже Стефановић.

То двоје ђака нисмо снимили јер родитељи нису дозволили. Наставници кажу да су свакодневно и на редовној али и допунској настави. Додатни проблем представља велика разлика у програму школе коју су похађали и наставних јединица које их овде очекују.

"Из одређених предмета смо им прилагодили наставу њиховим способностима, а из одређеног броја предмета још утврђујемо њихово иницијално знање, на ком су нивоу, шта су то научили у предходној школи", каже Снежана Ђорђевић, директорка ОШ "Свети Сава".

Због правних препрека ученици још нису уведени у званичну евиденцију. У току је и припрема за полагање разредних испита јер су, због касног уписа, пропустили трећину наставног програма.

Радојко Дамјановић, начелник Школске управе Крагујевац каже да се обављају консултације на релацији школа, Школска управа, седиште Министарства просвете, да би се видело о којој се врсти докумената ради, тј. о којој врсти школских исправа.

"Ако је немогуће признати те исправе које су издате, онда ћемо на новоу школе оформити комисију која ће утврдити ниво знања ученика", каже Дамјановић.

Отац ученика, пореклом са Косова, у Баточину се доселио пре неколико месеци и покренуо продични занат. Породица му се придружила накнадно па су тако деца тек од прошле недеље у поступку уписа у основну школу у Баточини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару