ДРИ: Канцеларија за КиМ прекршила закон

Канцеларија за КиМ је због ванредних околности, почетка примене Бриселског споразума, у 2013. години ангажовала лица по уговорима о делу у већем броју од броја прописаног Законом о одређивању максималног броја запослених у републичкој администрацији, показао је извештај о ревизији пословања Канцеларије за КиМ.

У извештају о ревизији саставних делова годишњег финансијског извештаја и правилности пословања Канцеларије за КиМ се наводи да је то учињено због ванредних околности, односно почетка примене Бриселског споразума и потребе за пружањем техничке подршке Управљачком тиму, локалним заједницама и јединицама цивилне заштите на локалном нивоу, преноси Танјуг.

Тиме се није испоштовала одговарајућу законска процедура и у периоду од јануара до децембра 2013. године ангажована су лица по уговорима о делу у већем броју од броја прописаног Законом о одредивању максималног броја запослених у Републичкој администрацији, од 32 до 52 лица.

Такође Канцеларија није прописала процедуру којом се одобравају средстава за надокнаду трошкова округа нити садржина документације за подношење Захтева за надокнаду трошкова округа.

У циљу остваривања Стратегије одрживог опстанка и повратка на Косово и Метохију средства за финансирање дотација у укупном износу од 86.141.000 динара пренета су без расписаног јавног конкурса, а на основу финансијског плана и појединачних Одлука о додели средстава, што није прописано Уредбом о средствима за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса која реализују удружења.

ДРИ је Канцеларији за КиМ препоручила да у случају ангажовања лица на одређено време (по уговорима о делу) у броју већем од 10 одсто укупног броја запослених, а које је последица ванредних околности обезбеди сагласност Владе, потом да устроји процедуру којом ће се утврдити садржина документације уз Захтев за надокнаду трошкова округа на основу које ће се одобравати средства.

Такође, ДРИ је препоручила да Канцеларија покрене иницијативу да се Уредбом о средствима за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса која реализују удружења предвиде услови за доделу средстава која су намењена без конкурса.

Иначе, у току ревизије, Канцеларија за Косово и Метохију је упутила писмене захтеве корисницима (пет корисника) дотација да доставе правдања утрошених средстава, у укупном износу од 9.570.000 динара, односно да изврше повраћај неутрошених средстава у буџет Републике Србије.

Од пет корисника дотација, три је доставило извештаје о трошењу средстава у укупном износу од 4.784 .000 динара, а један корисник доставио доказ о повраћају дела неутрошених средстава у буџет Републике Србије у укупном износу од 20.000 динара.

На основу Закона о Државној ревизорској институцији, Канцеларија за КиМ дужна је да поднесе Институцији писани извештај о отклањању откривених неправилности у року од 60 дана, почев од наредног дана од дана уруцења овог извештаја, наводи се у извештају ДРИ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару