Читај ми!

Дедин аманет породици Јанулис

Пре готово једног века, Крфљанин Јанис Јанулис дао је део свог имања да на њему буду сахрањени српски војници који су, после повлачења преко Албаније, умирали на Крфу. Трећа генерација Јанулиса, поштујући вољу предака, ни данас не обрађује ту земљу. Унук великог пријатеља српског народа, ових дана је у Нишу.

Христос Јанулис, који живи у Немачкој, први пут борави дуже време у Србији. На деду Јаниса и родну Епископијанију, село на југу острва, подсећа га, каже, свако помињање братских веза српског и грчког народа.

"Одрастао сам поред деде, који нас је стално водио на њиву да нам покаже где су сахрањени српски војници. Није нам дозвољавао да газимо траву. Певао нам је стално песму коју је научио од војника. Певао је и плакао, а и ми деца са њим. Тада, то нисам разумео", каже Христос.

Потомак Јаниса Јанулиса постао је почасни грађанин нишке општине Пантелеј, у којој је и улица названа по грчком патриоти.

"Надам се да је ова наша иницијатива и скупштинска одлука али и наше стално подсећање на тог човека допринели да наши суграђани сазнају ко је био Јанис Јанулис", каже Срђан Савић, председник Општине Пантелеј.

Пре седам година, боравећи на Крфу, упознали смо, сада већ 80-годишњег Спироса Јанулиса, једно од шесторо Јанисове деце. И поред велике жеље да посети Србију, због болести није могао да крене на пут, па је посало сина.

"Сећам се да су отац и деда причали да су војници свакодневно умирали од колере. То је била катастрофа за Србе. Давали смо им храну и неговали их како бисмо их спасли. Учили су мог оца да говори српски. Певали су и умирали. Сећам се да је отац знао целу ту песму о земљи далекој", каже Спирос.

Тела српских војника ексхумирана са имања Јанулисових – сахрањена су на Виду, а на вековну повезаност Срба и Крфљана подсећају спомен-обележја на том острву и улице Јаниса Јанулиса у градовима у Србији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару