Читај ми!

Уручени кључеви нових кућа у Обреновцу

Председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић уручили су кључеве 39 нових кућа породицама у Обреновцу чији су домови уништени током мајских поплава, а које су изграђене из донација Уједињених Арапских Емирата и Кувајта.

Реч је о 25 кућа које су донација Кувајта и 14 кућа чија је изградња омогућена донацијом Уједињених Арапских Емирата (УАЕ).

Председник Србије Томислав Николић рекао је да је све што је обезбеђено потрошено најбоље и "тако да народ буде задовољан", преноси Бета.

"Ни један једини динар није отишао изван онога за шта је био намењен", истакао је Николић.

Председник је указао да је донација Кувајта и УАЕ пример доброчинства две државе које су упутиле помоћ, иако нису морале, за српски народ који је био у невољи.

"Српска невоља је била светска невоља и тако се свет према њој понео", истакао је Николић.

Премијер Александар Вучић рекао је да је "5.869 материјалних помоћи" дато Обреновцу, да су 72 куће у изградњи, а остаје још 24.

"Све су изграђене или ће у наредним данима бити завршене", рекао је Вучић наводећи да ниједан динар за обнову није украден о чему, како је истакао, постоји евиденција.

Амбасадор Кувајта у Београду Јусеф Ахмад Абдулсамад рекао је да су везе Кувајта и Србије – јаке.

Амбасадор је поздравио транспарентност којом је изведена донација и ефикасност којом се приступило послу.

"Ово је први део донације. Надам се да ћемо се договорити о још једном пројекту за санацију штета које су у поплавама погодиле Србију", рекао је Јусеф Ахмад Абдулсамад.

Кувајт је за изградњу кућа породицама које су током поплава остале без домова у Србији наменио 400.000 евра, док је са милион евра које су обезбедили УАЕ изграђено 35 кућа широм Србије – 14 у Обреновцу, 17 у Крупњу и четири у Ваљеву.

У куће изграђене средствима УАЕ биће усељено 150 људи, а у куће чију је изградњу финансирала Влада Кувајта – 37 чланова. Реч је о типским објектим од по 60, 80 и 100 квадрата. Куће су опремљене белом техником коју је донирала компанија "Горење".

Огромна солидарност са Србијом

Председник Николић, премијер Вучић и шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт обишли су и Основну школу "Посавски партизани" која је обновљена средствима ЕУ.

Вучић је рекао да Србија не би могла много да уради на обнови градова и општина оштећених у мајским поплавама без помоћи европских пријатеља.

"ЕУ нам је много помогла у овој обнови и ја признајем да не бисмо то могли да урадимо без помоћи европских пријатеља, али и многи других, а надам се да ће ЕУ бити објективна када буде у будућности оцењивала наш рад", рекао је Вучић.  

Вучић је поручио деци да вредно уче јер се "од њих у будућности очекује много". Он је напоменуо да је у Обреновцу остало још да се заврши обнова једне гимназије и једног обданишта.

Шеф Делегације ЕУ Мајкл Давенпорт рекао је да је ЕУ уложила велика средства у обнову не само те школе већ још 14 школа у другим поплављеним општинама, и истакао да је успех у обнови постигнут пре свега због заједничког рада.

Он је рекао да ће ЕУ наставити да помаже, али да ће помоћ бити усмерена на превентивне мере за спречавање поплава.

Николић је рекао да је штета што је Србију задесила поплава, али је напоменуо да је након тога утврђено "колико и на кога можемо да рачунамо".

"Надам се да ће ова деца стоструко вратити уложено и да ће постати добри, паметни, школовани људи који ће служити Србији на част", рекао је Николић.

Основна школа "Посавски партизани" обновљена је средствима ЕУ, која је уложила 160.000 евра у набавку школског намештаја, замену дотрајалих инсталација и радове на зидовима и подовима и за замену столарије.

Са 860.000 евра ЕУ опремљено је пет образовних установа у Обреновцу, а ЕУ ће у првој половини 2015. године издвојити додатних 230.000 евра за обнову старе зграде Техничке школе и израду пројекта за обнову гимназије.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару