Читај ми!

УСС "затрпан" иницијативама адвоката

Уставни суд Србије саопштио је да је добио укупно 76 иницијатива за оцену уставности поводом Закона о јавном бележништву и других са њим повезаних закона, а да је последња стигла 2. децембра.

У информацији која је објављена на његовом сајту, УСС је навео да се обраћа јавности поводом свакодневних ургенција адвоката, адвокатских удружења и представника адвокатских комора да узме у разматрање и одлучи о поднетим иницијативама.

Сагласно закључку да се поднете иницијативе за оцену уставности Закона о јавном бележништву и других са њим повезаних закона прекоредно узму у разматрање, Уставни суд је одмах формирао предмете и одржао припремну седницу 12. новембра на којој је детаљно размотрио садржину свих до тада поднетих иницијатива и договорио даљи начин рада, а о цему је јавност обавештена, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Како се додаје, по тим предметима се приоритетно поступа, али се континуирано подносе нове иницијативе за оцену ових закона, као и измена Закона о јавном бележништву и Закона о промету непокретности.

"Новим иницијативама шири се круг одредаба које се оспоравају и износе нови разлози оспоравања", упозорио је Уставни суд.

Тако је, како се наводи, до сада поднето цак 48 иницијатива којима се тражи оцена више десетина одредаба Закона о јавном бележништву и његових недавних измена, 19 иницијатива којима је оспорен Закон о промету непокретности и измене тог закона и девет иницијатива којима је оспорен Закон о ванпарничном поступку.

"Поднето је укупно 76 иницијатива, при чему су, за сада, последње иницијативе Адвокатске коморе Србије и Адвокатске коморе Војводине поднете 2. децембра ове године", навео је Уставни суд.

Прве иницијативе поднете су средином септембра када је отпочео протест адвоката због начина на који је уведено јавнобележништво и закона који га прате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару