Шта све крију досијеи тајних служби?

Отварање досијеа тајних служби некадашње Југославије важно је за утемељење правне државе, али то мора да се уреди законом који ће омогућити њихову правничку, историјску и етичку тријажу, порука је са округлог стола "Отварање тајних досијеа".

Повереник за заштиту информација од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изјавио је да та институција последњих неколико година упорно инсистира да је отварање досијеа тајних служби важно питање и да држава према њему мора да се одреди законом, преноси Танјуг.

Шабић је објаснио да је реч о огромној бази података која садржи бројне информације о кршењу људских права у Србији, па чак и убиствима, и са којима се са становишта идеје, права и правде наше друштво мора суочити.

Ипак, због контекста у којем су прикупљане информације за те досијее, наглашава повреник, потребно је да се њиховом отварању приступи с великом опрезношћу.

Припрема досијеа за увид је највећи проблем, јер у њима постоје подаци које неко мора да деперсонализује, објаснио је Шабић, истакавши да то значи да они морају да прођу кроз правничку, историјску и етичку тријажу.

Директор Комитета правника за људска права (ЈУКОМ) Милан Антонијевић сагласио се са Шабићем истакавши да закон треба да испуни два услова - да грађани буду задовољни увидом у досијее и виде како је систем функционисао, али и да се отвори питање политичке одговорности.

Понавља да је потребно пажљиво приступити процесу отварања тајних досијеа због опасности за њихову употребу за обрачуне са политичким противницима, што је, како је рекао, већ било присутно на овим просторима.

Антонијевић је констатовао да је пре једне деценије урађен предлог закона који би се бавио тим питањем, али да до данас ништа није учињено иако то може да буде једна од тачака за приступне преговоре Србије у чланство ЕУ.

Историчар Коста Николић из Института за савремену историју оценио је да "најзанимљивији" досијеи, досијеи сарадника, можда никада неће бити откривени упитавши шта би било уколико би се њих докопали таблоиди.

Како је објаснио, историчари би те информације користили на један начин док би у другом случају они могли да буду злоупотребљени за политички прогон.

"Многи би били мета прогона, а не можемо да знамо ко је од њих за службу радио због новца, јер је био присиљен, или из уверења да служи домовини", закључио је Николић.

Округли сто "Отварање тајних досијеа" организовала је Фондација Конрад Аденауер у сарадњи са Комитетом правника за људска права у оквиру серијала правно - политичког дијалога "Путеви и странпутице правне државе у Србији".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару