Цивилни сектор у изградњи толерантније Србије

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да је ЕУ определила 2,4 милиона евра за 22 пројекта организација цивилног друштва и додао да се нада да ће ти пројекти допринети изградњи демократске и толерантније Србије.

Мајкл Давенпорт је, на скупу на којем су представљени нови пројекти организација цивилног друштва у Србији, рекао да су те организације и поред тешког финансијских услова у којима се налазе, посвећене свом раду, преноси Танјуг.

"Делегацији ЕУ у Србији потребна је помоћ организација цивилног друштва за изградњу боље Србије", рекао је Девенпорт истичући да ће организације цивилног друштва помоћи да се у Србији достигну стандарди ЕУ, а што је неопходно за даљи европски пут наше земље.

Шеф делегације ЕУ рекао је и да су се у последњих неколико година побољпали ситуација и окружење у којем делују невладине организације у Србији.

Србија је, додаје Давенпорт, препознала специфичност организација цивилног друштва, чиме је умногоме олакшала њихово деловање и пословање.

Стратегија о сарадњи са цивилним сектором, како је нагласио, заокружиће правни и стратешки оквир и показати где су потребна боља решења када је реч о невладином сектору.

Давенпорт је истакао и да то што је Србија прошле године издвојила 18,5 милиона евра за спортска и омладинска удружења указује да је дрзава посвећена сарадњи са цивилним сектором.

Подсећа и да је од 2011. до 2013. године за 62 пројекта ЕУ издвојила 6,2 милиона евра.

Говорећи о пројектима који ће бити финансирани у наредних годину дана, Давенпорт је рекао да ће се седам пројеката бавити темама јавних набавки и запошљавањем у јавном сектору, девет тема борбом против дискриминације, а шест сарадњом Београда и Приштине.

Директорка Канцеларије за сарадњу са цивилним сектором Ивана Ћирковић рекла је да су борба против корупције и дискриминације кључне теме савременог друштва, али да не треба заборавити и све остале важне теме, попут заштите животне средине, образовања, културе.

Напомиње да је ЕУ издвојила огромна средства за подршку цивилном сектору у Србији, те да то треба додатно да појача одговорност у тим организацијама за пројекте на којима ће радити у наредних годину дана.

На скупу су говорили представници цивилног сектора који су прошле године добили грантове ЕУ за реализацију пројеката, међу којима су АНЕМ и Београдски центар за људска права.

Ове године, та средства су добили и Београдски центар за безбедносну политику, Транспарентност Србија, Центар за култуну деконтаминацију, Центар за демократију, Центар за истраживање, транспарентност и одговорност и Цесид.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару