Читај ми!

Нема консензуса о борби против корупције

Не постоји друштвени консензус да се спроводи борба против корупције, изјавио је саветник премијера Србије Драган Ђоговић и додао да Србија као друштво и држава мора да схвати да то није успутна политика већ предулсов за све реформе.

Драган Ђоговић је на годишњој конференцији БИРОДИ "Градови против корупције 2014" у Београду рекао да постоји чврста политичка воља за ту борбу и да је предузето много тога, али да је у политици борбе против корупције изражена неповезаност и недовршеност.

"Када кажем неповезаност, мислим пре свега на институције државе. Ми смо сматрали да је приоритет да све релевантне институције за борбу против корупције повежемо у један систем, међутим, то не успева, не само због наслеђа већ и због начина на који су институције оформљене и како су се људи у њима запошљавали", рекао је Ђоговић, преноси Танјуг.

Саветник премијера је подсетио да постоји Национална стратегија за борбу против корупције, као и акциони план указујући да значајен део из тог документа није испуњен, јер се испоставило да рокови који су дати нису реални изразивши очекивање да ће Министарство правде предузети нешто по том питању.

Рекао је и да постоји добра сарадња између Агенције за борбу против корупције и Тужилаштва и полиције, али је напоменуо да не постоји добра сарадња између те Агенције и Министарства правде.

"Ми као друштво и као држава морамо да схватимо да борба против корупције није нека узгредна политика него је предуслов свих реформи и друштва и државе", рекао је Ђоговић и нагласио да постоји проблем заошљавања људи преко странака, те да је то израженије на локалном нивоу.

Маријана Шарац из Министарства правде указала је на тој конференцији на значај доношења Закона о заштити узбуњивача подсетивши да су приликом израде били укључени грађани који су пријављивали сумњу на корупцију како би на основу њихових искустава био донет што бољи закон.

На конференцији је саопштено и да је борба против корупције у 2014. години у највећем броју локалних самоуправа у којима је усвојен Локални план за борбу против корупције у односу на 2013. годину доживела пад, који је уједно највећи у последње четири године.

Од овог тренда се изузима Ниш који је остварио најбоље резултате, као и општина Уб, показао је извештај Бироа за друштвена истражиавња.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару