Читај ми!

Синдикати: Држава незаинтересована за просветаре

Унија синдиката просветних радника Србије саопштила је да позив просветним радницима да 22. децембра на један дан у потпуности обуставе наставу представља вид грађанске непослушности. Нико не тражи решење за просветаре, сматрају синдикалци.

У саопштењу Уније просветних синдиката Србије наводи се да је грађанска непослушност установљена у 19. веку, и да је ред да Србија то открије у 21. веку. Синдикалци кажу да после четири недеље законског штрајка, држава показује "крајњу незаинтересованост за своје учитеље, наставнике и професоре", преноси Танјуг.

Синдикалци наводе да и поред тога што више у 1.100 школа у Србији штрајкује, нико не тражи решење, а најмање они који могу да га пронађу - министар финансија Душан Вујовић, министарка локалне самоуправе Кори Удовички и министар просвете Срђан Вербић, навео је тај синдикат.

Поводом изјаве министра просвете да не постоји могућност изузећа просветних радника од смањења плата, које су испод републичког просека, Унија синдиката просветних радника Србије је саопштила да запослени у образовању не желе ништа друго до доследну примену мера штедње, по одлуци Владе Србије.

"Министар Вербић, приликом разговора са синдикатима, изгледа - није пажљиво слушао. Новац постоји, уштеде су могуће, недостаје само једно - добра воља", наведено је у саопштењу синдиката.

Министарство просвете саопштило је јуче да најава четири репрезентативна синдиката просвете да ће позвати чланство да 22. децембра на један дан у потпуности обуставе наставу, представља позив на кршење закона и поручило да су за то предвиђене санкције.

Министарство је подсетило да према Закону о штрајку, с обзиром на то да је образовање делатност од општег значаја, наставници имају право на штрајк под условом да обезбеде минимум процеса рада.

Закон о штрајку, као и Закон о основној школи предвиђају санкције за кршење одредаба у вези са штрајком у просвети, навело је Министарство.

Четири репрезентативна синдиката просвете одлучили су да радикализују штрајк једнодневном обуставом рада 22. децембра и најавили одржавање скупа испред Владе Србије и Министарства просвете.

Синдикати су најавили и да се, ако не буде помака у преговорима, неће завршити прво полугодиште и да неће бити подељене ђачке књижице, као и могућност да не почне ни друго полугодиште.

Синдикати просветних радника штрајкују од октобра, скраћењем часова на 30 минута, тражећи да запослени у просвети буду изузети од смањења плата од 10 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару