Ендоскопска операција најбољи лек за дискус хернију

Комплетно ендоскопску операцију дискус херније, која је и у свету најмодернији вид оперативног лечења кичме, код нас једини изводи тим неурохирурга предвођен специјалистом Марком Марковићем из Клиничко-болничког центра Земун. Минимално инвазивни хируршки захват омогућава веома брз опоравак пацијента.

Сваки трећи тридесетогодишњак у Србији има тегобе с кичмом. Један од разлога је недовољно кретање које слаби снагу леђних мишића. Уколико се јаве болови у ногама или проблеми са мокрењем, операција је тада неизбежна.

Операција је била једно решење и за 23-годишњу Ваљевку Снежану Петровић.

"Баш се добро осећам, искрено нисам се томе надала, плашила сам се баш, баш. Мислила сам да је то много страшније. Синоћ сам нормално устала, ја сам се препородила", прича Снежана.

Годишње се, само у Београду, уради више од 1.000 хируршких интервенција дискус херније.

Неурохирург др Марко Марковић објашњава да је ендоскопска операција супериоран вид оперативног лечења, са одличним резултатима.

Код више од 90 одсто пацијената нема болова и преоперативних сметњи и, истиче др Марковић, ниска је стопа поновног јављања дискус херније.

Највећи број дискус хернија и стеноза - сужења кичменог канала - могу се решити ендоскопском операцијом кичме без проблема.

"Сад се операције могу радити и у неким случајевима који су гранични, на неки начин. Овде сте видели операцију дискус херније која је завршена до комплетне декомпресије нерава, са вађењем довољне количине дискуса да би се ослободио одговарајући живац, а да се притом у сваком погледу одржи минимална инвазивност, значи, атрауматичност и да се ничим не наруши стабилност кичме", објашњава др Марковић.

Лекари КБЦ Земун очекују да ће постати референтни центар за минимално инвазивну хирургију кичме, за цео регион, јер се нигде на Балкану, од Словеније до Грчке, ова операција не ради у државној установи. Изводи се у приватним клиникама у Загребу, Букурешту и Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару