Енглески у вртићу, колико пара толико часова

Бесплатно учење енглеског језика за предшколце до прошле године било је организовано у свим београдским вртићима. У Београду учење још није почело. У осталим градовима, језик се учи махом тамо где локална самоуправа предшколцима финансира учење.

Васпитачи и управа вртића нису имали званичну информацију да ли ће ове године бити организованог учења енглеског језика за предшколце, и зато се Тамара Лукић обратила градском секретаријату, али одговор није успела да растумачи.

"Моја питања су била прилично једноставна. Прво да ли је то део обавезног програма и ако јесте зашто се не спроводи, а ако није онда ми можемо се договоримо да ли да се та нека активност организује у вртићима и наравно онда остаје по нахођењу и могућности сваког родитеља да ли ће свом детету да обезбеди учење језика или не", каже Тамара Лукић.

У градском Секретаријату за дечју и социјалну заштиту кажу да учење језика није у обавезном припремном програму за предшколце, али да траже могућност да се са учењем језика настави.

"Јесте, то је град до сада организовао. Међутим, то је било онако прилично различито од установе до установе. Град наравно размишља да финансира и даље тај енглески језик за предшколце, о томе ће бити донета одлука врло брзо", каже градски секретар за дечју и социјалну заштиту Снежана Ђурић и додаје да то није програм који је обавезан.

У Министарству просвете напомињу да нису надлежни и да не доносе прописе о учењу језика у припремном предшколском програму.

"Могућност која се даје пре свега деци родитељима у установама не зависи од Министарства. Министарство може да подржи или да поздрави такве идеје и напоре или жеље. Али, то је пре свега ствар аутономије одговорности установе која то може да организује за децу, али не у оквиру одржавања припремног предсколског програма", указује Љубиша Антонијевић, помоћник министра просвете.

Примера ради, у Ваљеву предшколска установа сама финансира учење језика за предшколце,у Лесковцу се уопште не учи, док у Чачку последњу деценију ту активност финансира град, за децу у граду и на селу.

"Локална самоуправа града Чачка финансира програм енглеског језика не само за дечју уставнову 'Радост' него и за предшколску установу 'Моје детињство'. Тако да је програмом обухваћено око 1.200 деце из обе предшколске установе", истиче Вера Јовановић, директор Предшколске установе "Радост" из Чачка.

Упућени кажу да је учење језика у предшколском узрасту малишанима веома значајно, јер је енглески најзаступљенији језик у већини школа и скоро у свим се учи од првог разреда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару