Лужанин: Ученици не смеју да испаштају

Помоћница министра просвете Зорана Лужанин каже за РТС да не верује да ће протест наставника довести до тога да се полугодиште не заврши, а да ученици не добију књижице. Постоје и други начини да наставници протестују, каже помоћница министра, и најављује нове реформе у средњошколском образовању.

Зорана Лужанин је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је обустава рада просветара противзаконита, и да надлежно министарство свакодневним разговорима покушава да пронађе најбоље решење са наставницима и синдикатима.

"Наставници имају и други вид протеста, а не само да обуставе рад. Лично могу само да кажем, да мислим да се неће десити да ђаци не добију књижице. Ја не могу да замислим да прваци или неки други ђаци не добију књижицу, а чекају је", каже Лужанинова и истиче да ученици не смеју да испаштају због протеста просветних радника.

Помоћница министра просвете напомиње и да су свакако неопходне реформе у области образовања и то најпре на нивоу средњих школа. Зато су и урађена истраживања о ставовима ученика средњих школа о квалитету образовања.

Истраживање је показало, истиче Лужанинова, да ученици воле да иду у школу, али због пријатељстава, као и да ђаци нерадо уче из уџбеника који су стари и по неколико деценија.

Лужанинова напомиње да би главна промена у средњошколском образовању требало да подразумева квалитетан уџбеник за свако дете.

Додаје да чак 75 посто ученика иде у средње стручне школе, а да су њихови уџбеници лошијег квалитета и слабо покривају предмете, као и да су недовољно прилагођени деци са посебним потребама.

"Једно од решења јесте да ће издавач који има уџбеник на српском језику, морати да прилагоди своје уџбенике или деци са посебним потребама или да преведе на језик националних мањина", подсећа помоћница мнистра просвете.

Истиче да се проблем уџбеника за средње стручне школе може решити тако што ће бити проширен број оних који могу да објављују, и додаје да у средњим школама ради велики број стручњака који би одлично могли да напишу макар приручник за своје ђаке.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару