Читај ми!

Напредак у поштовању мањинских права

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла је за РТС да је ову годину означила велика законодавна активност која је усмерена на унапређење људских права. Сет активности је допринео да решавање људских права у Србији крене узлазном путањом, истакла је Пауновићева.

Без обзира на пол, национално или етничко порекло, расу или веру, људска права су гарантована свима. У пракси то није увек тако. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права, каже да истраживања Канцеларије поверенице за заштиту равноправности показују да дискримнација прети пре свега Ромкињама, припадницима ЛГБТ заједнице, особама са инвалидитетом, старијима, женама...

"То је разлог због чега је Влада донела стратегију превенције и заштите од дискриминације према препоруци повереника и акциони план за њено спровођење", рекла је Пауновићева.

Према њеним речима, ову годину је означила велика законодавна активност која је и даље усмерена на унапређење људских права али и велики број активности министарстава, невладиних организација и независних тела – јер је сет активности допринео да решавање проблема људских права у Србији крене узлазном путањом.  

"У пракси и на терену ближи смо похвалама: не само мисија ОЕБС-а у Србији него и бројна друга мониторинг тела која су нас посећивала у претходном периоду – истичу да је у Србији остварен напредак када је у питању заштита права националних мањина", рекла је Пауновићева.

Оно што свакако јесте неспорно – таква истраживања су драгоцена и дају могућност да се креира још боља политика и сет активности, каже Сузана Пауновић.

Крајем октобра имали смо изборе за националне савете, а ти савети се финансирају из буџета Србије – што, како каже, говори о спремности Владе Србије да се изађе у сусрет националним мањинама како би имале што бољи положај и оствариле своја права.

"С друге стране, јавност је била упозната са изјавама појединих председника националих савета које смо слушали у претходном периоду, а које не доприносе смањењу етничке дистанце", рекла је Пауновићева.

Како истиче, највећи број носилаца јавних функција осудио је говор мржње, и то "врло јавно", што се раније није дешавало.  

Пауновићева је за наредну годину најавила бројне активности у борби за унапређење људских права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару