Читај ми!

Добар почетак Фонда за лечење деце

Фонд за лечење деце у иностранству ради већ 10 дана, а до сада су стигла четири захтева родитеља чија деца морају на лечење ван земље. Има довољно новца да покријемо та лечења и да још остане у Фонду, каже за РТС председница Надзорног одбора Фонда Тамара Лукшић Орландић.

Тамара Лукшић Орландић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да се очекује да до краја године бар једно дете оде у иностранство на лечење. 

За почетак рада Фонда за лечење деце Влада је издвојила милион евра. Чека се да Административни одбор Скупштине Србије уплати 300.000 динара од казни наплаћених посланицима, али и одлука Владе хоће ли два милиона евра намењена невладиним организацијама бити уплаћена Фонду за лечење деце, како је предложио министар Вулин.

Лукшић Орландић је рекла да су до сада стигла четири захтева родитеља за лечење деце у иностранству.

"Мислим да је један захтев неуролошки, други за дијагностификовање такође у том смеру, мислим да су друга два ортопедска...", каже Лукшић Орландић.

Према њеним речима, осим новца који је Влада издвојила за Фонд, ту су и најаве неколико компанија да ће уплатити неколико милиона динара, као и уплате грађана.

"Мислим да је то сасвим довољно да лечење ове деце буде покривено и да остане у Фонду", каже Лукшић Орландић.

Додала је да о лечењу деце ван земље одлучује комисија, која се формира за сваки појединачни случај.

"Они најстручнији у нашој земљи даће предлог да ли треба да се одлази у неку клинику у свету и у коју. Идеја је да до краје године неко дете оде на лечење...", каже председница Надзорног фонда.

Упутство за подношење захтева родитељи, али и лекари, могу пронаћи на сајту Министарства здравља, с тим што захтев треба да потпишу три лекара специјалиста. Након тога, комисија утврђује дијагнозу, даје свој предлог и образложење зашто лечење треба да буде ван земље.

Како се троше средства из Фонда контролисаће Надзорни одбор, који ће за свако дете правити јавни извештај, објављен на сајту Министарства. На крају године министру здравља ће поднети годишњи извештај, који ће министар моћи да поднесе Влади.

Идеја је да Фонд за лечење деце буде јавно-приватни, рекла је Лукшић Орландић и позвала грађане да помогну онима којима је то потребно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару