Читај ми!

"Учинимо све да млади возачи не гину"

Младим возачима биће, између осталог, забрањено да до 21. године возе аутомобиле јаче од 76 коњских снага. Очекујем од МУП-а да Нацрт закона о саобраћају прегледа и да заједнички на седници Владе одлучимо да бар измене које се тичу младих возача – буду донете по хитном поступку, рекла је за РТС министарка Зорана Михајловић.

Саобраћајна несрећа у којој су три младића погинула, показује да се стање не мења и да хитно мора да се реагује, каже министарка саобраћаја Зорана Михајловић. Радна група на чијем је челу усвојила је Нацрт закона по коме ће младим возачима бити, између осталог, забрањено да до 21. године возе аутомобиле јаче од 76 коњских снага. 

Тај нацрт биће прослеђен Министарству унутрашњих послова, а министарка Михајловић верује и да ће почети да важи од 1. јануара. 

"Очекујем од МУП-а да измене погледа и прегледа и да заједнички на седници Владе одлучимо да бар те измене које се тичу младих живота, младих возача, буду по хитном поступку, јер је то питање живота", рекла је Зорана Михајловић.

МУП већ има своју радну групу и планирали су измену половине ставки у постојећем закону. Према ономе што је до сада представљено, нису се нашле одредбе по којима се коњске снаге аутомобила или запремина мотора повезују са годинама возача. Хоћете ли истрајати у том предлогу? 

Нема радне групе МУП-а или радне групе Министарства саобраћаја, ми смо једна Влада, практично једна радна група. Свакако да ћемо тражити од МУП-а да нам објасни зашто можда то не би било у закону, али ја не видим разлог да не учинимо све да млади возачи, пре свега, не гину.

Хоће ли тај закон моћи да важи од 1. јануара, како сте најавили?

Ја ћу их замолити и разговарати са премијером и са министрима да бар тај део око младих возача иде по хитном поступку, а да све ово што јесте обимна измена и допуна Закона о саобраћају иде мало касније, јер то заиста мора да буде у јавној расправи.

Узрок несреће најчешће су бахати млади возачи, критике иду и на рачун полицијских контрола, али и лоших путева. Ви сте у свом сектору спојили и саобраћај и грађевину. Када можемо да очекујемо да ће и путеви изгледати боље?

Безбедан ауто, безбедан возач и безбедан пут – сва три фактора су једнако важна, ниједан фактор није мање важан. Према томе, управљачи путева и те како ће имати повећане казне новим изменама и допунама закона, али возач мора да буде едукован.

У јавности се води полемика о нацрту закона, према коме ће новинари бити кажњавани за представљање и промовисање непрописног понашања у саобраћају. Казне су и до 800.000 динара. Реаговала су новинарска удружења и регулаторно тело. Због чега ова ставка?

То је предлог радне групе да мора нешто да се учини у оном делу који се зове медијска политика и ми ту од медија очекујемо предлоге, не само критику. Сви медији су били позвани, представник УНС-а је био у радној групи и они сматрају да је то цензура медија. Ја сам рекла – слободно, изволите поправити тај члан у оном смислу где треба. Али важно је да ако постоји реклама, информативни програм, где год се појављује нешто што је против Закона о безбедности саобраћаја, и када видимо насилничку вожњу – зашто да не стоји пре тога да ту има сцена насилничке вожње или сцена које угрожавају безбедност саобраћаја. Ако имамо да за најобичније ствари попут витамина на телевизији треба да консултујемо доктора – зашто не би стајало и овде. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару