Читај ми!

С чим ћемо пред снег?

Седмицу за нама десетине хиљада грађана источне Србије провело је без струје, воде и у хладним становима, без даљинског грејања. Четири дана без електричне енергије у Мајданпеку, отворила су и питање – јесмо ли спремили већ свакако истрошени систем за зиму. На одговор нећемо дуго чекати.

Календарски – зима није ни почела, али је источну Србију и те како подсетила на искуства стара и тридесет година.

"Ја сам живео у Колокочевцу, где је далековод са Ђердапа пао 1979. или 1980. године. Хеликоптери су дошли и подигли за два дана. Због чега сад то, ако је саграђено ручно или помоћу коња и магараца, зашто сада хеликоптери не дођу и не подигну тај далековод", упитао је мештанин. 

Било коњи и магарци било хеликоптери – најважније је учинити све да до њиховог ангажмана и не дође. Колико је тешко одржавати нисконапонску мрежу, видели су у Бољевцу.

Председник општине Бољевац Небојша Марјановић каже да је проблем што она пролази кроз шумовите пределе и не ради се на њеном одржавању.

"Ледена киша која ломи гране и чупа дрвеће – урушава системе. Тако та села имају проблема са снабдевањем електричном енергијом, а до тих села се може доћи", каже Марјановић. 

Средства за санацију већ прилично истрошеног система ове године су већа јер су поплаве додатно отежале стање. Ту, ипак, није крај проблема.

Десимир Богићевић из "Електросрбије Краљево" каже да дистрибуција не може сама то све да уради, она расписује тендере па ангажује извођаче и подизвођаче који то раде.

"Али је проблем приватног власништва јер су те шуме највећим делом приватно власништво. Ако буде нормална зима, онда очекујемо да ћемо успети да, као и претходних година, одржимо дистрибутивни систем у нормалном погону", каже Богићевић.

У враћање ствари у нормалан погон укључивала се и војска – њен министар каже да локална власт не сме да чека Владу и министре да би помоћ стигла и да су различите општине – различито спремне за ванредне ситуације.

Министар одбране Братислав Гашић каже да то зависи од људи који воде локалне самоуправе, од њихове сналажљивости. Према његовим речима, многи су се уљуљкали у фотељама и у великим кабинетима уместо да крену од врата до врата.

"Нико није могао ово да предвиди – свако ко тврди да је могао на неки други начин да реагује, лаже! Али да смо могли да будемо бржи у томе, пре свега локална самоуправа, могли смо", рекао је Гашић.

Министар одбране и потпредседник странке која води највише локалних самоуправа у Србији, закључује да ће морати много да се ради на промени свести људи на локалу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару