Tалентом против предрасуда

ГРУББ пројекат већ осам година подстиче талентоване младиће и девојке ромске националности да се уметнички изразе и да плесом, музиком или писањем превазилазе предсрасуде са којима се суочавају. Њихов мјузикл освојио је Србију, Канаду и Њујорк, а сада је пред публиком књига прича из радионице креативног писања.

Музика и игра им припадају, а сада и писана реч. Углавном пишу о жељама - да буду аутолимари, глумице у индијским серијима, да Деда Мраз њиховим мајкама донесе минђуше и фарбу за косу, а пишу и о страховима и љубави.

"То су две приче за које се никада нисам надала да имам таленат да напишем", каже Кристина Мустафић.

Највише воле да играју и певају. Комбинују реп, хип хоп и традиционалну ромску музику. Да воле да фотографишу живот открили су на радионицама уз чувеног француског фотографа Ферантија.

"Када неко помиње Роме обично се прво помисли на музику. Али као што видите, Роми су талентовани и за сликање, писање, доста тога раде", истиче Себастијан Ћакатал.

Фотограф Феранте Феранти каже да сваке године долази да ради са овим младим људима.

"Сведок сам промена у њиховим животима. Резултат радионице "Иза пруге" су фотографије којима је илустрована књига", објашњава Феранти.

Књигу су употпуниле не само фотографије већ и преводи прича на енглески, француски и немачки језик. Преводили су њихови вршњаци.

"Мени је текст који сам преводила био врло леп и много ме је инспирисао зато што је био о предрасудама. Предрасуде су када неко само погледа неког и мисли нешто о њему а није уопште ни разговарао са њим", каже Лена Боде.

У овом специфичном програму ГРУББ (Gypsy Roma Urban Balkan Beats) допунског образовања у Нишу, Београду и Новом Саду учествује више од 700 Рома млађих од 18 година. Чак 90 одсто њих завршава основу и уписује средњу школу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару