Превентивом до безбеднијег саобраћаја

Све мере које су предложиле радне групе како би се педупредиле саобраћајне несреће, заједно ће дати добре резултате, сматра в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Божовић. Каже да ће у наредном периоду акценат бити на едукацији младих возача и њихових родитеља.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Божовић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да ће све мере које су радне групе предложиле, заједно дати добре резултати како би се предупредиле саобраћајне несреће.

"Посебно је добро што ће млади до 21 године имати пробне возачке дозволе и што неће моћи да управљају возилом од поноћи до шест сати ујутру. Важна мера је и ограничење у погледу перформанса возила којим ће моћи да управљају", истиче Божовић.

Додаје међутим, да се планиране мере неће односити на оне који већ поседују возачку дозволу или су већ у процедури стицања дозволе.

"Постојаће тренутак од ког времена ће се примењивати та мера", напомиње Божовић.

Каже да у погледу пасивне безбедности мала возила имају лошије карактеристике безбедности од већих возила, али да ће млади возачи моћи да возе већа возила мање снаге.

"Млади возачи имају жељу да пробају све карактеристике возила попут брзине. Морамо да се бавимо превентивом, морамо да их образујемо да би их спречили да уђу у ризик од саобраћајне несреће", објашњава Божовић.

Каже да ће Агенција за безбедност саобраћаја у наредном периоду радити на едукацији возача, али и њихових родитеља.

"Радимо на припреми програма за образовање предшколске деце, васпитача, школске деце, учитеља, наставника. Посебан акценат је на вршњачкој едукацији, а пилот пројекат би требало да почне наредне недеље", каже Божовић.

Додаје да је за наредну годину предвиђена кампања која ће младим возачима указивати на грешке које праве у саобраћају и шта би требало да промене.

"Очекујемо да се превентивом реши 80 одсто учесника у саобраћају", закључује Божовић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару