Читај ми!

Торшину Орден за помоћ на Космету

Патријарх српски Иринеј уручио је Орден Светог краља Милутина Александру Порфиријевичу Торшину, првом заменику председника Савета Скупштине Руске Федерације и оснивачу Међународне фондације "Свети Сава Освећени", која се бави очувањем хришћанских светиња на Косову и Метохији.

Српски патријарх Иринеј је у Патријаршији рекао да је Орден који је додељен Александру Порфиријевичу Торшину знак захвалности на помоћи у обнови српских светиња на Косову и Метохији и помоћи становништву, преноси Танјуг.

То одликовање су, такође, добили ове године председник Републике Српске Милорад Додик и редитељ Емир Кустурица, за допринос цркви.

Како је рекао патријарх српски, Торшин је, на пример, учествовао у обнови Призренске богословије и спреман је и убудуће да помогне очување српских светиња и народа на КиМ, који тамо живи у тешким условима.

Патријарх је казао да српском народу на КиМ треба, пре свега да помогне Србија, као и да је од великог значаја помоћ Русије.

Он је подсетио да је краљ Милутин из династије Немањића владао 42 године и да је саградио 40 цркава и манастира, међу којима су Грачаница, Богородица Љевишка и други.

Патријарх Иринеј је истакао да је Русија поново стала на ноге и да сада представља важан стуб стабилности. "Без јаке Русије нема мира на овом свету", поручио је патријарх.

Уручио је орден Торшину са речима - "нека краси ваше хришћанске груди".

Торшин је захвалио СПЦ на урученом ордену истичући да је веома срећан због тог високог одликовања. "Урадићемо све да ојачамо наше везе", рекао је Торшин новинарима додајући да је дошло време да више значи братско раме него обичне речи.

Истакао је да треба више пажње посветити регионалној сарадњи додајући да су Русија и Србија и "генетски повезане" и да "смо заједно непобедиви".

Говорећи о КиМ, нагласио је да су хришћанске светиње биле на варварски начин порушене и да то није само питање новца за обнову већ да то мора "чврсто да буде осуђено".

Међународна фондација "Свети Сава Освећени" је непрофитна организација која ради са циљем заштите хришћанских светиња на КиМ, а основна мисија је у пружању експертске, финансијске и организационе помоћи на обнови и очувању храмова, манастира и споменика хришћанске културе.

Фондација је добила свој назив у част Светог Саве Освећеног (439-532 год), који је био велики подвижник из првих векова хришћанства, живео је у Палестини и веома га поштују како православци, тако и католици.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару