Вулин: Закон о раду испунио сврху

Министар за рад Александар Вулин оценио је да је Закон о раду испунио сврху и да је један од фактора који је допринео томе да незапосленост у Србији падне на 17,6 одсто.

Вулин је говорио на конференцији посвећеној процесу усвајања и имплементације Закона о раду, коју су организовали УСАИД и Министарство за рад.

"Када је прошла сва бука и бес и након што су се политичке страсти смириле и Закон о раду могао објективно да се погледа, видели смо да је он бољи него што се тада говорило", поручио је Вулин, преноси Танјуг.

Указао је да не постоји ниједан светски државник који у комуникацији са представницима Србије није честитао на доношењу Закона о раду, што су поздравила и сва удружења послодаваца и инвеститори.

"Пробајте данас да нађете политичку партију која ће сада ићи на неке изборе и рећи наш предизборни програм је да ћемо укинути овај закон и вратити стари... Нема, нема ниједне такве партије", рекао је Вулин.

Подсетио је да је на основу последње анкете о радној снази за трећи квартал, незапосленост у Србији пала на 17,6 одсто, што је добра вест, и додао да је он био очекивао да се смањи на тек нешто испод 19 одсто.

"Закон о раду је један од закона који допринео паду незапослености, није једини, али је један од фактора", тврди Вулин.

Тим законом је, каже, промењена и улога инспекције рада и омогућен прелазак послова из сиве зоне у легалне токове.

"Закон о раду био је један од највећих страхова да ће нам економија отићи у рад на одређено време, а напротив, повећао се број запослених на неодређено време и односи су јасније дефинисани између радника и послодавца те се показао добрим законом и испунио је сврху", рекао је Вулин.

Ипак, како је напоменуо, Закон ће морати да се допуњава у складу са директивама ЕУ и конвенцијама Међународне организације рада.

Вулин је нагласио и да ће, да би се пословни амбијент у Србији учинио још бољим, идуће године бити донети закони о социјалном предузетништву, социјалном дијалогу, као и неки други закони попут закона о раду преко агенција за запошљавање, тачније о раду на лизинг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару