Читај ми!

Проблеми са струјом због невремена

Јак ветар и ледана киша и даље праве проблеме широм Србије. Најтеже је и даље у Мајданпеку и околини, где струје нема од јуче поподне. У граду нема воде ни грејања. Без струје мештани четири чачанска села. Београд у приправности, обустављена пловидба на делу Дунава.

Неколико села у околини Чачка остало је без струје због кварова на далеководима и нисконапонској мрежи до којих је дошло током ноћи услед јаке кише и олујног ветра.

Без струје су остала села Горња Јежевица, Бањица, Рошци и Јанчићи, рекао је новинарима главни диспечер Електродистрибуције у Чачку Мирко Симеуновић.

Технички директор Електродистрибуције у Чачку Стојан Васовић прецизирао је да је у селу Рошци на Каблару без струје око 250 домаћинства, а да је квар настао јер су стабла пала на 11 трафостаница.

"На том подручју има доста леда, па није безбедно да наше екипе сада шаљемо тамо, али ујутру ће изаћи на терен и санирати квар", рекао је Васовић.

Кварови на електромрежи отклоњени су у Доњем Милановцу и Бору. Електромрежа Србије (ЕМС) саопштила је да борба за нормализацију снабдевања електричном енергијом источне Србије и даље траје.

Све екипе ЕМС-а из целе земље непрекидно су на терену и улажу последње атоме снаге како би се санирале последице хаварија које су по источној Србији изазвале ледене кише и олујни ветрови, напомиње се у саопштењу.

Како се истиче, због катастрофалних временских услова, животи чланова екипа су угрожени, али борба ни у једном тренутку не престаје, истиче се у саопштењу.

Извршни директор за пренос електричне енергије у ЕМС-у Небојша Петровић рекао је раније да у осталим крајевима Србије нема већих кварова на преносним системима електичне енергије, осим уобичајних пролазних кварова.

"Радимо на томе да оспособимо бар један од три далековода, којим се Мајданпек снабдева струјом, а на којима је дошло до хаварије", рекао је Петровић.

Истовремено се настављају радови и на друга два далековода, али са једним далеководом, напомиње Петровић, може потпуно да се нормализујемо напајање електричном енергијом у Мајданпеку.

У међувремену, Рударско-топионичарски басен "Бор" и "Електромрежа Србије" обезбедили су 20.000 боца воде и око 10.000 топлих оброка који ће данас бити подељени грађанима. Из Бора је упућене цистерна са водом.

Школе и обданишта не раде, нема воде, фиксна телефонија готово да не ради, али службе од виталног значаја, Дом здравља и болница, функционишу. 

У породилишту у Мајданпеку монтиран је агрегат, тако да су мајке и бебе на топлом.

Због нестанка струје дошло је и до проблема у Руднику бакра Мајданпек чији запослени ложењем ватре на местима где је то могуће покушавају да спрече смрзавање опреме и већу штету.  

У Поморављу и Подунављу и даље дува олуни југоисточни ветар, а у јужном Банату је орканске јачине.

Најјачи удари ветра до 100 километра на час су тренутно у Београду и Вршцу.

Снег пада на Црном врху, а ледена киша у Великом Градишту, Неготину и Тимочкој Крајини.

Посебан опрез због поледице из "Путева Србије" саветују возачима у кошавском подручју и Тимочком крају.

Београд у приправности

Градски менаџер Београда Горан Весић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је у рубним деловима престонице, где је било леда, посипана со, да су 53 камиона радила у граду, а четири на обилазници.

Ангажоване су четири екипе, односно четири дизалице "Градске чистоће", које су заједно са екипама "Електродистрибуције" уклањале гране дрвећа тамо где је било јаких налета ветра.

Весић каже да је било је мањих кварова, али да су они брзо отклањани. Јавна расвета је ангажовала три екипе на терену, али ту није било већих проблема.

Предузеће "Београдски водовод и канализација" је брод "Топчидерка" ставило на располагање речној полицији углавном због сплавова.

Градски менаџер је подсетио да су се јуче у току дана четири сплава померила са свог места и да су се неки од њих чак примакли матици реке, због чега се ту интервенисало.

Весић је апеловао на све власнике сплавова да учврсте објекте, да организују дежурства на објектима и буду у контакту са "Беоком сервисом" и речном полицијом и да одмах јаве, уколико се било шта непредвиђено догоди.

Истакао је да је за данас најављен жути метеоаларм, што значи да се предвиђају удари ветра јачине до 25 метара у секунди и да ће зато градске службе наставити да дежурају.

У међувремену, Лучка капетанија у Београду обуставила је, због јаких удара ветра пловидбу на делу Дунава и апеловала на власнике чамаца и бродића да их стално обилазе.

Шеф капетање Видоје Бајић рекао је Танјугу да је пловидба обустављена од јуче у 12 сати због олујних удара ветра, а да се ситуација се ветром непрестално прати.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару