Читај ми!

Сајбер понедељак

Први понедељак после Дана захвалности и "црног петка" је сајбер понедељак – дан за велику куповину на интернету. На данашњи дан продавци дају фантастичне услове за куповину на интернету, углавном за електронику. Да ли се тај обичај можда примио и у Србији или да ли барем можемо да наручујемо јефтинију робу из света.

Сајбер понедељак често називају и шопинг бонацом – без чупања и вриштања, лако до жељеног производа, али уз попусте и до 70 одсто.

Олга Mирковић Mаксимовић  са сајта Лимундо каже да фирме планирају, знају када је сајбер понедељак, припреме сервере, жељно очекују тај дан и трљају руке. "Купци који планирају куповину скупљих предмета не купују претходних недеља – него се сви концентришу тог дана", каже Максимовић.

Сајбер понедељак сваке године бележи раст – од готово 20 одсто. Од Американаца се очекује да данас потроше и више од милијарду долара. А погодности куповине на интернету користе и у Канади, Јапану, Аргентини, чак и Колумбији, Уганди... А у Србији?

"Крај новембра није идеално време за тако нешто у Србији, тако да се људи не интересују превише за то, с једне стране, а с друге стране ни онлајн шопови превише не рекламирају", каже Mирковић Mаксимовић.

Да нас занимају и попусти и онлајн куповина – говори 12.000 продаја дневно само на једном сајту. Тренутно, најпродаванији су апарати за савијање сармица, али као и свуда у свету – књиге, паметни телефони, таблети.

Да лакше тргујемо недостаје нам једноставан начин плаћања, без провизије, сигурна испорука и прописи који би до краја дефинисали електронску трговину. Када бисмо неке године то и постигли, који месец би нама највише одговарао?

"Верујем да би идеално време било јануар, када прође Нова година, Божић, па да се онда подстакне распродаја лагера", рекла је Олга Mирковић Mаксимовић.

Када је интернет распродаја пре девет година почела у Америци, ми још нисмо имали Закон о електронској трговини. Сада га имамо. Недостају нам само попусти на које нико не може да остане равнодушан. За сада можемо само да их гледамо на интернету или да тражимо начине да преваримо строге прописе о испоруци робе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару