Читај ми!

Медији, мост који не мора да раздваја

За нетрпељивост у региону многи често криве медије. Сматра се да медији не само што преносе политичку ватру већ и на ту ватру доливају уље. Има и оних који својим радом поручују да новинари могу да креирају и атмосферу мира и толеранције у региону.

Од братства и јединства, до нежељених комшија и нетрпељивости – тако би се могли описати односи у региону пре двадесетак година и данас. Ако је то срећа, одавде више у свет не иду вести о ратовима. Заменили су их дронови са заставама и отказивања посета због наступа хашких оптуженика.

"Знамо ко је Шешељ и не видим која је онда потреба да ми сваку његову изјаву доживљавамо као да је изјава премијера или председника Србије. Сигурно да је отказивање Милановићеве посете самиту у Београду уназађује односе у региону и да поновно потпирује некакве тензије", каже Барбара Матејчић, слободна новинарка из Хрватске.

Директор Албанског медијског института Ремзи Лани каже да медији имају много пропуста и нетачних информација.

"Није тајна да се баш не волимо, али не могу ни да кажем да се мрзимо. Оно што се догађало недавно је, према мом мишљењу, пропуст медија. У Албанији смо били шокирани количином дезинформација у српским медијима, али и албански медији су имали пропуста у овом случају", каже Лани.

Проблем овог дела Европе, оптерећеног ратовима, немирима и жртвама, многи виде у томе што се са суочавањем и помирењем није кренуло на време и са правим људима.

"Морамо да размислимо када бирамо наше политичаре и руководство. Очигледно је веома популарно јер су трагови рата још врло свежи. Њихов порив је да граде политичке каријере на националном поносу, достојанству, инсистирању", рекла је директорка Балканске истраживачке мреже (БИРН) Гордана Игрић.

Прошлонедељно окупљање новинара из готово свих земаља региона у Београду, показало је да тамо где има воље има и добре сарадње. Њихов пример је, истичу, добар путоказ.

"Ја сам сасвим сигурна да новинари могу да допринесу бољим односима у региону, осим тога, ако су новинари успели у великој мери припремити атмосферу за рат, мислим да могу креирати и атмосферу мира и толеранције у региону", истиче Барбара Матејчић.

"Имамо други свет који се увек дружио, веровао да то заиста није ни битно каква су вам крвна зрнца, него да је важно имати добре стандарде, сарађивати и бити добар, квалитетан новинар без предрасуда или квалификације националне или било какве друге", додала је Гордана Игрић.

Оно што не успеју политичари или новинари, мириће Европска унија, којој цео регион тежи, а која инсистира на регионалној стабилности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару