Читај ми!

Апел Министарству да расветли случај НВО

Мрежа организација за децу Србије и Мрежа пружалаца услуга социјалне заштите "Конекта" позвале су Министарство за рад да расветли околности под којима су поједина удружења добила средства без испуњавања очекиваних критеријума.

Организације МОДС и "Конекта" поздравиле су одлуку министра Александра Вулина да поништи конкурс за невладине организације и на тај начин спречи злоупотребу средстава намењених за подршку корисницима услуга социјалне заштите, преноси Танјуг.

Вулин је јуче изјавио да ће два милиона евра, првобитно намењених за конкурс за невладине организације, бити преусмерена у Фонд за лечење ретких болести деце, те да ће Државна ревизорска институција морати да прегледа сваки папир, па ће рећи да ли је било злоупотреба у давању НВО и на конкурсу.

"Повлачењем тих средстава највише остају ускраћени корисници услуга, деца, особе са инвалидитетом и породице из најрањивијих група, а не удружења", наводи се у саопштењу те две организације.

Удружења наводе да су средства из тог конкурса била намењена за подршку програмима и пројектима који су из области јавног интереса и имају за циљ успостављање, развој и унапређење услуга социјалне заштите, побољшање њиховог квалитета, заштиту права најугроженијих категорија становништва и повећање компетенција професионалаца унутар система социјалне заштите.

Они од Министарства очекују да, у складу са Уредбом о средствима за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса, на транспарентан, одговоран и доследан начин реализује процедуре, процене и селекције пројектних предлога, јавно објави резултате и додели средства за пружање услуга социјалне заштите.

"Новац у буџету је новац свих грађана и представља политику државе и није добро да се мења исхитреним одлукама. Преусмеравање средстава опредељних за ову намену у неку другу буџетску позицију није решење које ће допринети конструктивном партнерству јавног и цивилног сектора у постизању најефикаснијих модела подршке корисницима на основу њихових потреба", истичу МОДС и "Контакта".

Позивају Министарство за рад да покрене одговорност против надлежних особа у Министарству за покушај злоупотребе поверених средстава и о томе обавести јавност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару