Читај ми!

Глобалном акцијом против климатских промена

У главном граду Перуа почела је конференција УН о клими, на којој би требало да буде сачињен нацрт глобалног споразума о смањењу емисије штетних гасова. Да би планета и будућим генерацијама била добро место за живот, неопходно је да до краја века температура не порасте више од два степена у односу на прединдустријску еру.

Многи аналитичари су оптимисти поводом тога шта би се могло постићи у Лими. Кажу да права снага проистиче из договора два највећа емитера САД и Кине, постигнутог на недавном самиту УН у Њујорку, и обећаној инјекцији финансијских средстава како би се помогло сиромашним земљама да се суоче са климатским променама.

Међутим, оптимизам је ублажен ранијим искуствима јер је велики изазов спојити економски развој и смањење емисије штетних гасова.

Научници упозоравају да је планета на опасном путу загревања и да је остало још мало времена за деловање.

"Ако ништа не предузмемо, крајем века бићемо сведоци знатног смањења приноса на пољима. Истовремено са растом светске популације то ће значи глад", каже Рајенда Паћаури из Уједињених нација.

Климатске промене су један од највећих изазова нашег доба и главни кривац за екстремне временске прилике. Србију су ове године погодиле две катастрофалне поплаве. Иако се за такве падавине каже да су миленијумске, оне постају све чешће.

"У Србији је температура у последњих 100 година порасла 1,2 степена што је више од светског просека, који је 0,8 степени. Пројекције показују даљи пораст температуре и до четири степена до краја овог века", истиче Владимир Ђурђевић са Института за метеорологију.

До средине идуће године свака земља би требало да објави свој циљ смањења емисије штетних гасова. У Србији већ постоји 100 електрана које користе обновљиве изворе, највише водне потенцијале на мањим рекама.

"До 2020. Србија треба да повећа учешће у обновљивим изворима енергије на 27 одсто у укупној потрошњи енергије, од чега 10 одсто у потрошњи биогорива у сектору саобраћаја. Обавеза је и повећање енергетске ефикасности за девет одсто у изградњи зграда и у индустрији коришћењем нових технологија", каже Данијела Божанић из Министарства животне средине.

А како би се у Србији "изоштрила слика о клими" у Београд долазе водећи научници Уједињених нација из области климатских промена. Предавачи са универзитета у Инзбруку, Лајпцигу и шведском Лунду, у четвртак ће, први пут у Србији, представити најновији извештај о клими и прогнозу за године које долазе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару