Читај ми!

Антиромски леци, странке захтевају реакцију државе

Политичке странке оштро су осудиле акцију дељења антиромских летака у Београду и затражиле хитну реакцију државе.

Социјалдемократска странка (СДС) осудила је акцију дистрибуирања летака, оцењујући да је она само један од показатеља јачања екстремно десничарских и шовинистичких активности у друштву, преноси Танјуг.

"СДС већ дуже време упозорава на присуство агресије у јавном дијалогу и говора мржње и на озбиљне последице које проистичу из тога", поручују из те странке.

Портпарол СДС Константин Самофалов навео је да држава мора да реагује на присуство говора мржње и агресије.

"Уколико држава не буде реаговала на присуство говора мржње и агресије, проблем са којим ће се суочити целокупно друштво биће далеко већи од чињенице да атмосфера у Србији одавно подсећа на 90-е године", сматра Самофалов.

У поштанским сандучићима појединих грађана током викенда су се појавили леци којима се отворено позива на истребљење и насиље над Ромима, због чега је повереница за заштиту равноправности поднела кривичну пријаву, а полиција поручила да ће заштитити слободу и безбедност свих грађана.

За дељење летака је, како наводи Антифашистичка акција из Новог Сада, одговорна организација "Србска акција" која је летке убацивала у поштанске сандучиће Београђана, а медији јављају да се они дистрибуирају и у другим градовима Србије.

ЛСВ: "Србска акција" већ требало да буде забрањена

Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) истакла је да леци мржње према Ромима нису једини, него најновији потез фашистичке организације "Србска акција" због којих је, како се наводи, већ морала да буде забрањена.

ЛСВ је додала да "спектакуларна хапшења са телевизије за разне друге преступнике закона, коначно морају обухватити и фашисте".

"Образ две године шета иако их је Уставни суд забранио, СНП Наши још нису забрањени упркос њиховим списковима неподобних медија и појединаца, па никога не треба да чуди бујање нових фашистичких организација и њихове пропаганде", додала је ЛСВ.

Та странка је навела да се на сајту "Србске акције" могу наћи фотографије хулигана с капуљачама и маскираним лицима, јасне поруке мржње према особама другачије верске и националне припадности или сексуалне оријентације, али и према комунистима и антифашистима.

Либерално-демократска странка је оценила да неће проћи још много времена када ће овакве акције постати део свакодневице.

"Сада се налазе на удаљености од пола километра, али ускоро ће бити под твојим прозорима, на твоме прагу", поручио је Савет за људска права ЛДП у контра флајеру.

"Неопходно је да већ сада, заједно са твојим етичким начелима, решаваш овај проблем, путем јавних апела, петиција и протеста, док је то још могуће. Сачувај свој ум, своју породицу, своје идеале. Освести се", наводи се у контра флајеру ЛДП-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије