Читај ми!

Током викенда откривено 35 возача без дозволе

Саобраћајна полиција је само у ноћашњој акцији на територији Београда зауставила десеторо возача без возачке дозволе, док је тај број на нивоу Србије био око 35, каже начелник Управе саобраћајне полиције Владимир Ребић. Од ступања на снагу Закона о прекршајима 1. марта, до сада је по хитном поступку процесуирано 12.000 возача, додаје председник Прекршајног апелационог суда Зоран Пашалић.

Током претходна два дана, повећан број патрола саобраћајне полиције контролисао је возаче, a првог дана викенда, само у Београду, 243 возача била су за воланом под дејством алкохола. Њих 25 морало је на трежњење. 

Да је тренутно на снази мера која ступа на снагу од 1. јануара, ноћас би више возача остало без својих аутомобила, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а начелник Управе саобраћајне полиције Владимир Ребић.

"У ноћашњој акцији наишли смо на десеторо возача без положеног возачког испита само на територији Београда, док је на нивоу Србије тај број око 35", каже Ребић.

Додаје да су прекршаје правили углавном они који имају меру забране управљања моторним возилом и да су поједини возачи били у алкохолисаном стању, али да нико није имао више од два промила алкохола у крви.

"Најчешће прекршаје у саобраћају праве возачи под дејством алкохола, као и они који управљају возилом у периоду док им траје такозвана заштитна мера, јер су претходно кажњени због прекорачења брзине или вожње под дејством алкохола. Закон за њих предвиђа оштре санкције, казну затвора од 15 дана или новчану казну од 100.000 до 120.000 динара", објашњава Ребић.

Наглашава да су најугроженије категорије у саобраћају најстарији, али и најмлађи грађани и да ће те две категорије бити заштићене неким изменама које ће важити од Нове године.

"Родитељи ће децу до 12. године морати да возе у безбедносној корпи, а млади возачи ће имати дуже трајање пробне возачке дозволе. Ако лице има, рецимо, мање од 19 година, пробна дозвола важиће до 21. године", објашњава Ребић.

Када је реч о старијим особама, каже, на њих се може утицати неким кампањама.

"Што се закона тиче, новина је да ће возачи бицикала који се крећу ноћу, а то су углавном старији грађани, морати да носе заштитне прслуке како би били уочљивији", истиче Ребић.

Према његовим речима, МУП располаже одређеним бројем службеника, али је немогуће драстично повећати број полицијских контрола.

"Никада не може бити довољно полиције да санкционише све прекршаје, али покушавамо да створимо свест код возача о кажњавању. Равномерном расподелом саобраћајних патрола на критичним местима полиција покушава да створи ред код возача, а ту су и радари који контролишу прекорачење брзине", истиче Ребић.

По хитном поступку процесуирано 12.000 возача

Председник Прекршајног апелационог суда Зоран Пашалић објашњава за РТС да, уколико неко учини тешко дело против безбедности саобраћаја, а постоји оправдана сумња да ће наставити са тим јер је претходно кажњаван правоснажно, полиција има право да га приведе, а судија да га процесуира по хитном поступку.

То правило важи од 1. марта ове године, од када је на снагу ступио нови Закон о прекршајима и од тада је око 12.000 починилаца саобраћајних прекршаја процесуирано по хитном поступку, што је огроман број, истиче Пашалић.

Додаје да је тај закон сада много ригиднији у погледу уручења позива и судских пресуда несавесним возачама који имају вишеструке прекршаје.

Истиче да са новим законом постоји комплетан увид полиције на терену и поступајућег судије и у то колико неко има претходних прекршаја.

"Регистар прекршајних пријава се ради од 1. марта, а особа која има више прекршајних пријава, када дође у додир с полицијом, одмах ће се процесуирати за све прекршајне пријаве спајањем предмета", каже Пашалић.

 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару