Читај ми!

Друга шанса за најтеже болесну децу

Фонд за лечење деце у иностранству почео је да ради, а Влада Србије је уплатила првих милион евра. Министар здравља очекује да велики део новца за рад Фонда обезбеде донатори. Динарски и девизни рачуни објављени су на сајту Министарства здравља.

Чланови Надзорног одбора Фонда за лечење деце у иностранству одржали су први званични састанак, чиме је Фонд, основан у августу одлуком Владе Србије, почео да ради. Захтеви родитеља чијој деци здравствени систем Србије не може да помогне – већ су стигли.

"До сада нам се обратило више од 10 пацијената, десеторо деце које је РФЗО већ одбио и ово представља последњу шансу за њихово излечење. Углавном су то неуролошки пацијенти, ортопедски и офталмолошки", објашњава чланица Надзорног одбора и председница НОРБС-а Марија Јолдић.

Председница Надзорног одбора Татјана Лукшић Орландић каже да је овај фонд нова могућност за децу која нису имала шансу – не само за излечење него и за дијагностику.

"Веома ми је драго што овај фонд иде у сусрет Конвенцији о правима детета, која каже да, када је реч о здравственој заштити, држава је дужна да обезбеди највећи могући оствариви степен здравствене заштите сваком детету. Овај фонд ће бити државно-јавно-приватни", истиче Татјана Лукшић Орландић.

За почетак рада Фонда, Влада Србије је уплатила милион евра. Фонд ће помагати деци до 18 година, а захтев Фонду подносиће родитељ с одговарајућом документацијом, уз консултацију с лекарима. Сваки захтев ће разматрати посебно оформљена комисија.

"Једна од варијанти је и да доведемо стране стручњаке и да овде покушамо да им помогнемо, а као задња инстанца остаје Фонд и слање у центре које ћемо сви заједно покушати да дефинишемо, да тамо пошаљемо, да дођемо до најбољег решења и да им помогнемо", истиче члан Надзорног одбора и директор Дечје клинике у Тиршовој, проф. др Зоран Радојичић.

Министар здравља Златибор Лончар каже да је предност то што ће најстручнија комисија доносити одлуку где наставити лечење.

"Значи имате и струку, и контролне механизме, и државу као гаранте да не дође до злоупотребе", истиче министар Лончар.

Динарски и девизни рачун Фонда су на сајту Министарства здравља, а министар здравља позива све који могу да помогну рад Фонда. Подаци о раду лекарских комисија и Надзорног одбора такође ће бити објављени на сајту Министарства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару