Читај ми!

Здравствено осигурање велики проблем

Србија мора да установи колико новца може да се прикупи за здравствено осигурање и да дефинише минимални пакет здравствених услуга који је загарантован сваком грађанину, сматрају стручњаци.

Председник синдиката лекара и фармацеута Драган Цветић рекао је међу бројним проблемима који постоје, уочено да здравствено осигурање представља, ако не највећи, онда један од главних проблема у здравственом систему Србије, преноси Танјуг.

Цветић је учествовао на промоцији књиге "Системи здравствене заштите и здравственог осигурања - упоредноправна анализа у европским земљама".

"Да би нешто функционисало, мора постојати воља да се то уради, воља и жеља, морају постојати средства, план, систем и људи који ће све то да спроведу", нагласио је Цветић и додао да ниједан од ових елемената није довољан сам по себи, већ да морају да делују удружено.

Систем здравствене заштите какав постоји у Србији, не представља ништа ново, јер га имају сви у Европи, али битна разлика је што је код нас још присутан базни модел, док су сви остали отишли неколико корака даље.

Научни сарадник Института за упоредно право Катарина Јовичић истакла је да здравствена политика представља један од кључних економских и политичких захтева свих држава света, али да организовање система здравствене заштите није једноставан задатак.

"Можемо издвојити три највећа проблема у овом погледу, а то су чињеница да је становништво све старије, а старији људи имају повећане потребе за здравственом заштитом. Затим свакога дана медицинска наука осваја нове технологије што повећава трошкове, а и сами корисници су све освешћенији, па су и њихова очекивања у погледу здравствене заштите све већа", рекла је Јовичић.

Универзални систем здравствене заштите не постоји, па самим тим и свака држава функционише у другачијим условима и решава ове проблеме на различите начине.

Углавном су то слична решења која се могу сврстати у десетак модела, а два од њих су присутна у Европи и то Бизмарков и Беверидзов, који се заснивају на обавезном здравсвеном осигурању, а оно што их разликује јесте начин прикупљања средстава.

Државе одређују пакет услуга које ће финансирати обавезно здравствено осигурање и они се разликују по земљама, а могу бити ограничени по обиму или по садржају здравствених услуга.

Истраживања која спроводи шведска компанија за потребе европског парламента, показују да је Србија у последње две године од када учествује у овом пројекту, на последњем месту по питању здравствене услуге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару