Читај ми!

Пословни планови предузећа за 10 дана

У наредних 10 дана требало би да буду завршени пословни планови за 2015. годину свих јавних предузећа у Србији, каже саветник министра привреде Србије Милан Тодоровић. Субвенција за предузећа биће и даље, али ће бити мање, истакао је Тодоровић.

Милан Тодоровић је агенцији Бета рекао да је Министарство привреде започело консултације са руководствима предузећа, како би се утврдило на који начин могу да се постигну уштеде и обезбеди профитабилно пословање.

"Основни циљ консултација је да се види солидност и заснованост пословних планова са једне стране, а са друге стране, да видимо који је пут према уштедама, додатним приходима и профитабилности, који свако јавно предузећа мора да спроведе у 2015", рекао је Тодоровић агенцији Бета.

Тодоровић је рекао да су јуче и данас одржани састанци са десетак јавних предузећа, међу којима су били "Србијагас", "Поште Србије" и "Скијалишта Србије", истичући да су протекли у "позитивној атмосфери", иако је Упутство Министарства привреде врло захтевно јер се тражи од предузуећа да раде на нови начин.

"Имају врло добар напредак, у смислу и смањења трошкова и стратегија које ће довести до повећања прихода", рекао је посебни саветник српског министра привреде.

Како је истакао, од јавних предузећа се тражи да при прављењу пословних планова прикажу и уштеде које ће остварити, било смањењем трошкова или повећањем прихода и профитабилности.

Тодоровић је рекао да очекује да пословни планови свих око 700 јавних предузећа буду спремни за 10 дана, уз напомену да ће и Министарство привреде и сва друга ресорна министарстрва, уколико имају додатне сугестије и захтеве, имати могућност да то изнесу и да се пошловни планови коригују.

Субвенције за предузећа биће мање 

На питање да ли ће и наредне године у буџету бити субвенције за јавна предузећа, он је рекао да верује да ће субвенција у следећој години бити, али у мањем износу.

"Оно што у овом тренутку не можемо да кажемо је колико ће износити субвенције, јер то управо зависи од пословних планова јавних предузећа на којима се сада ради. Наш циљ је да се субвенције смање и да их у перспективи готово и нема, као и да сва јавна предузећа послују профитабилно", рекао је саветник монистра привреде Србије.

На питање какви су планови за приватизацију јавних предузећа, Тодоровић је рекао да "примарни циљ Министарства привреде у овом тренутку да помогне јавним предузећима и да их доведе у стање да буду успешнија и профитабилнија".

"Након тога, када се заврши процес консолидације и реорганизације, када та предузећа у сваком смислу и финансијски и стратегијски и тржишно буду много успешнија, онда треба размишљати и о различитим опцијама које постоје", рекао је Тодоровић.

Министарство привреде, како је додао, директно са свих 36 јавних предузећа, где је оснивач Република Србија, ради на њиховој реорганизацији, како би боље пословала.

"За нас је важно да сва предузећа у процес реорганизације крену у исто време, јер нема времена за чекање", рекао је Тодоровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару