Читај ми!

Ђурић: Више средстава за повратак расељених

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је у Скопљу да је Влада Србије одлучила да у наредној буџетској години издвоји већа средства за повратак расељених лица на Космет.

Марко Ђурић је у Скопљу присуствовао дводневној регионалној конференцији о питању расељених лица коју је организовао ОЕБС.

Ђурић је рекао да је Влада Србије донела одлуку да у наредној буџетској години, уз све мере штедње, ипак износ средстава предвиђен за повратак расељених буде већи него у претходној години, јавља Танјуг.

"Та чињеница говори о нашем односу према значају питања повратка. Не мислимо да је могуће доћи до суштинске нормализације и санирања последица сукоба до момента док нисмо барем делимично ублажили патњу кроз коју пролазе људи који су протерани са Косова и Метохије", рекао је Ђурић.

Један од резултата скупа у Скопљу, којем су поред Ђурића присуствовали и представници владиних званичника из Подгорице, Приштине и Скопља, јесте да се представници ових организација на техничком нивоу сусрећу једном месечно.

Повратак расељених испод 10 одсто 

Министар за повратак и заједнице у Влади Косова Далибор Јевтић изјавио је да је повратак на јако ниском нивоу и да је узимајући у обзир број расељених испод 10 одсто оних који су се на Косово вратили.

Јевтић је то оценио као поражавајућу чињеницу истакавши да је много разлога за то.

"Треба створити боље услове за повратнике и да дамо одговоре на питања која погађају расељене, а које је годподин Ђурић поменуо", рекао је Јевтић.

Директор црногорског Завода за збрињавање избеглица Жељко Шофранац изјавио је да је на Косово до 2005. године враћено 3.000 расељених лица и да је онда до 2012. трајао застој.

Посао повратка расељених лица из Црне Горе појачан је активношћу надлежних министарстава и сада постоје добре назнаке да процес повратка расељених може добити на пуном замаху у неким општинама Косова, рекао је Шофранац.

Шофранац је изнео податак да у Црној Гори има око 100 породица које желе да се врате на Косово, што је како је оценио, значајно и што ће олакшати и ренитеграцију оних лица која остају у Црној Гори, "јер је то један важан финансијски и економски ефекат који сваку државу оптерећује па и Црну Гору".

Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову Жан Клод Шлумберже изјавио је да ће ОЕБС наставити да подржава процесе које воде у правцу повратка расељених лица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару