Читај ми!

Нове куће за породице у Параћину

Породицама чији су домови оштећени током мајских поплава, а чија ће изградња уз помоћ средстава ЕУ, бити завршена до краја децембра, уручени су уговори и кључеви новоиграђених кућа у Параћину.

Амбасадор ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт кључеве је уручио породицама Милице Илић, Михајла Миленковића и Живке Илић, преноси Танјуг.

ЕУ је општини Параћин за обнову и изградњу оштећених кућа за укупно 55 породица, реконструкцију две средње школе и подршку 660 пољопривредника обезбедила 1.057.000 евра.

Уручујући кључеве Давенпорт је рекао да му је драго што је дошло до конкретних резултатата у заједничким напорима против страшних последица мајских поплава.

Према његовим речима, партнер ЕУ у изградњи и обнови кућа у Параћину је Дански савет за избеглице.

"Ово је један део заједничких пројеката " рекао је Давенпорт и додао да ЕУ финансира реконструкцију Машинске и Техничке школе у Параћину, а даје и подршку пољопривредницима за обнову производње.

Давенпорт је истакао да ће ЕУ у следећој фази, односно 2015. године помоћи на уређењу водоводних система како се поплаве не би поновиле.

Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић указао је да су најугорженије породице на нове куће чекале месецима, али да им се то исплатило јер ће сада живети у новим конформим домовима.

Наглашавајући да је реч о првом пакету помоћи ЕУ, Благојевић је рекао да је ЕУ највећи донатор у санирању последица поплава јер је обезбедила 30 милиона евра.

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја је до данас уручила материјалну помоћ за 17.000 домаћинстава у износу од око четири милијарде динара, а само у Параћину је више од 1.000 људи добило помоћ близу два милиона евра, док ће бити изграђено и 14 нових кућа.

"Уз нове куће биће обезбеђени и намештај и бела техника", рекао је Благојевић.

Председник општине Параћин Саша Пауновић указао је да процес обнове у тој општини напредује, али и да још 89 домаћинства чека на обнову својих домова.

Нагласио је да је веома важно изградити додатни систем заштите на рекама како се поплаве више никаде не би догодиле.

Милица Илић, бака од 85 година, која је данас добила кључеве од нове куће, захвалила се Давенпорту на прикупљеној помоћи која је, како је рекла, употребљена на прави начин.

Помоћ је добила и Живка Илић која је рекла да је данас много срећна, јер њена унука Јована има нови дом.

Давенпорт је посетио и породицу пољопривредника Милорада Николића коме је уручио 300 садница трешње.

Након тога, Давенпорт ће обићи радове на завршетку санације оштећења у Машиннско-електротехничкој школи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару