Читај ми!

Превенција – пут ка искорењивању тортуре

Утврђивање разлога зашто се тортура дешава и обавеза државе и надлежних институција на превеницију су пут ка искорењивању тортуре, оцењено је на округлом столу који је организовао Заштитник грађана Саша Јанковић.

Тортура је најчешћа у затворским установама, јер су оне склоњене од очију јавности, она је ситуационог карактера и зато су затвори плодно тло за њу, речено је на скупу "Превенција тортуре и других облика злостављања и борба против некажњивости", преноси Танјуг.

Скупу је присуствовао и председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, преноси Танјуг.

Говорећи о својим искуствима, заштитник грађана Саша Јанковић је рекао да некажњавање и одсуство превенције доводе до тога да се репресијом покушава зауставити оно ше се на тај начин не може зауставити.

Подсетио је на случај из 2009. и 2012. године у Рехабилитационом центру "Црна река", где су свештеници пребијали штићенике, зависнике од дроге, а једног тако и убили.

"Већина кривичних пријава које сам поднео су одбачене, а против двојице који су непосредно тукли штићеника процес је трајао три године. Они су касније на смрт претукли другог штићеника и тек тада их је правосудни систем лишио слободе", рекао је Јанковић.

Закључио је да некажњивост спровођења тортуре доводи до новог вртлога.

Да су и највишим правним актом, односно Уставом, загарантована људска права подсетио је Мехо Омеровић и нагласио да је скупштина 2011. године утврдила да је Заштитник грађана одређен да обавља послове Националног механизма за превенцију тортуре.

"Од тог времена до данас Заштитник грађана је поднео скупштини два исцрпна годишња извештаја са оценом стања, указујући на неопходна унапређења стања и превенцију тортуре и других облика злостављања", рекао је Омеровић.

Додао је да охрабрује оцена Заштитника грађана из последњег извештаја да не постоји тортура као организована или подстицана појава.

Међутим, чињеница да појединачни случајеви тортуре постоје и да указују на недостатке система који не преставља увек препреку за појаву тих случајева, позив је за државне органе и организације цивилног душтва да се побрину и заложе за изградњу механизама који ће спречити сваки облик суровог, нечовечног и понижавајућег поступања или кажњавања, нагласио је председник скупштинског Одбора за људска и мањинска прва.

Омеровић је подвукао да се истовремено не смеју заборавити ни запослени у установама за извршење кривичних санкција, имајући у виду тежину посла и услове у којима га обављају и одговорност.

Скупу су присутвовали представници Поткомитета УН за превенцију тортуре, Европског комитета за спречавање мучења, представници УНХЦР-а, скупштине, министарстава, правосуђа и цивилног друштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару