Читај ми!

Давенпорт: Медијска слика биће измењена

Шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт сматра да ће применом новог медијског законодавства из темеља бити измењена медијска слика Србије. Потребно је предузети мере да јавни интерес у области информисања буде заштићен, додао је Давенпорт.

Мајкл Давенпорт је у Аранђеловцу на саветовању о примени медијских закона рекао да је до сада била пракса да се из буџета финансирају углавном јавна медијска предузећа, и то по политичкој основи, и оценио да сада постоји шанса да се финансира далеко шира лепеза медијских садржаја који су од јавног интереса, преноси Бета.

Најавио је да ће Европска унија у наредне две године издвојити два и по милиона евра преко механизма ИПА 2 за истраживачко новинарство и за примену правне медијске регулативе.

Давенпорт је рекао да је на делу и појачана комерцијализација медијских садржаја и упозорио да и комерцијални емитери имају обавезу да задовољавају јавни интерес у одређеној мери.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард рекао је да је сада кључни тренутак за развој медија у Србији. Поручио је да је потребно пронаћи начин за очување медијског плурализма и локалног информисања.

"Треба да се сви заједно потрудимо да ово не буде година пропуштених прилика", рекао је Буркхард.

Министар културе и информисања Иван Тасовац рекао је да треба гајити партнерски однос између институција, медија и новинарских и медијских асоцијација како би се закони што успешније применили.

Данашње саветовање организују ОЕБС, Делегација ЕУ у Србији и Министарство културе и информисања, на иницијативу новинарских удружења и медијских асоцијација.

За јавност је била отворена само прва сесија, односно поздравне речи Давенпорта, Буркхарда и Тасовца, док ће остатак саветовања бити затворен за јавност.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару