Почиње да ради Фонд за лечење у иностранству

Министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да ће данас бити одржана прва седница Надзорног одбора Фонда за лечење у иностранству, чиме ће тај Фонд званично почети са радом. Приоритет ће имати деца, а сви грађани и фирме моћи ће да уплате новац у Фонд, истиче министар.

Златибор Лончар каже да ће Фонд за лечење деце у иностранству званично почети да ради данас и да ће седница Надзорног одбора Фонда бити одржана у Београду.

Процедура да би неко могао да иде на лечење у иностранство о трошку фонда јесте да су исцрпљене све могућности за лечење детета у Србији, рекао је министар здравља је, гостујући у Дневнику РТС-а. 

"То значи да је неопходно да је више лекара сагласно да више овде не можемо да пружимо помоћ. Следећи корак је формирање комисије од наших и страних стручњака који ће одлучивати у ком светском центру је најбоље да дете настави лечење", објаснио је Лончар.

Према његовим речима, Влада Србије је гарант Фонда, а могућност да уплате новац имају сви да - и физичка и правна лица.

"Фонд ће бити крајње транспарентан - сви грађани Србије имаће увид у то ко је и колико уплатио. Биће динарског и девизног рачуна", истиче Лончар.

Говорећи о примени мера штедње у области здравства, министар наводи да Влада води штедљиву политику, али да то не иде на терет пацијената.

"Биће мање цене лекова и неких услуга тако да пацијенти неће осетити", каже Лончар.

Када је реч о отварању конкурса за нова радна места здравствених радника, министар каже да ће здравствене институције до понедељка објавити конкурс за запошљавање нових људи.

Лончар истиче да је Влада Изменама Закона о здравственој заштити држава кренула у решавање проблема недостатка специјалиста и субспецијалиста.

"До сада је стигло преко 1.600 захтева за специјализацију. Хоћемо да будемо коректни према свима. Има и оних који нису донели комплетну документацију, тако да је сада потребно да они који су се комплементирају докуменатацију", додаје Лончар.

Министар истиче да је највише потребно педијатара и неуролога и додаје да је циљ да за пет до десет година "немамо проблеме које имамо данас".

Говорећи о случајевима несталих беба, министар наглашава да ће ресорно министарство дати све од себе да се тај проблем реши.

"Питање је са правне стране да ли ће бити формирана комисија или ће се донети закон. Министарство има активну улогу, хоћемо да та прича почне и да се је до краја завршимо. Решићемо то на најбољи могући начин", истиче Лончар.

Министар здравља наводи да је обезбеђен новац за куповину гама ножа, тако да ће они који су раније ишли у друге градове не операције, то моћи да ураде и у Београду.

Говорећи о проблемима у систему здравства, као што су дуге листе чекања и љубазност запослених, министар каже да се ради на њиховом решавању.

"Знате да се листе чекања смањују и да за сада имамо озбиљне резулатате. Министарство има став нулте толаранција према корупцији", каже Лончар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару