Ваљевске бебе из епрувете

Брачним паровима из 20 градова централне и западне Србије пуну подршку у добијању потомства пружа наш најмлађи Центар за вантелесну оплодњу, у Ваљеву. Захваљујући донаторима, који помажу набавку опреме, а посебно банци "Сосијете женерал", за непуне две године рада Центар је омогућио рађање 33 бебе, а за мање од пола године још толико.

Прва беба у ваљевском Центру за вантелесну оплодњу рођена је у септембру 2013. године. После 13 месеци рођене су 33 бебе а још толико је на путу рађања.

Акцију донатора "Да се нови живот рађа" подржали су и сами брачни парови.

Бојана Марковић из Ваљева каже да су сина добили вантелесном оплодњом након четири до пет година покушавања.

Рајко Степановић из села Вировац код Мионице каже да су урадили први пут из свежих ембриона и није успело а други пут успели су из замрзнутих ембриона да добију дете и веома су срећни.

Из донација и сопствених средстава Ваљевске болнице обезбеђена је најважнија опрема за вантелесну оплодњу. Један део опреме добијен је на коришћење уз могућност отплате.

У донаторску акцију "Да се нови живот рађа" укључила се и "Сосијете женерал банка" у Србији заједно са својим клијентима.

Пјер Боска, члан Извршног одбора те банке каже да су колеге уложиле кредибилитет према клијентима како би допринели заједничком циљу и на тај начин прикупљено је 1,7 милиона динара.

Са пуно ентузијазма али и стручног знања стеченог на едукацијама у земљи и иностранству ваљевски центар за вантелесну оплодњу за кратко време постиже изванредне резултате али их држава још није препознала.

"Једини смо центар формиран на секундарном нивоу опште болнице. Сви други центри су везани за клиничке центре у великим градовима где постоје и факултети. Јединствени смо по томе што од првог дана замрзавамо ембрионе, вишак ембриона. Добили смо пре два месеца прву бебу која је рођена методом одмрзавања тих претходно замрзнутих ембриона", каже начелник Центра за вантелесну оплодњу Бранка Будимировица.

Центар у Ваљеву нема листу чекања заинтересованих за вантелесну оплодњу. Своју зељу за потомство овде проналазе и парови из Београда и Воводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару