Читај ми!

Српски мировњаци у Бангију

Војска Србије је послала војну болницу са 68 људи у мировну мисију под окриљем Уједињених нација у Централноафричку Републику.

У Централноафричкој Републици, где живи више од 80 народа и где постоји сукоб на етничкој и верској основи, као и велики број расељених, задатак српског контингента је медицинско збрињавање и ваздушна медицинска евакуација.

Неки од њих већ су били у мисијама у Африци.

"Први пут сам била 2010. у Чаду, у болници као техничар интензивне неге, а 2011. и 1012. у ДР Конго у тиму за аеромедицинску евакуацију, тако да ми је ово прилика да нека претходна искуства спојим у једно заједничко", каже Милена Денић, медицинска сестра на ВМА.

Васкуларни хирург Иван Лековић каже да ће, збрињавањем великог броја припадника страних мисија, у Централноафричкој Републици представљати и Србију, и српског војника и српску медицину.

Српски контингент, који се састоји од војне болнице и логистичког дела, и једне мање команде са штабним официрима, биће размештен у главном граду Бангију.

"Свака мисија са собом носи ризике, тако и ова у Централноафричкој Републици. Али, овај контингент је одлично припремљен, материјално, стручно и безбедносно, да у мисији изврши мандат који је Република Србија преузела од УН", рекао је командант контигента, пуковник Миливоје Пајовић.

Заставу Србије коју ће припадници Војске Србије носити у мировној мисији команданту контигента уручио је министар одбране Братислав Гашић.

"Разговарајући са министрима одбране других земаља и обилазећи наше контингенте, знам колико је српски војник цењен и колико нас позивају да и у 2015. години заједнички радимо на упућивању наших војника у неке нове мисије", рекао је Гашић.

Ове године више од 500 припадника Војске Србије учествује у 11 мисија Уједињених нација и Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару