Читај ми!

Половина антибиотика деци непотребно преписана

Антибиотици су лекови које су деци највише преписивани у последње три године. Најновија истраживања показују да су најчешће коришћени код запаљења средњег уха, синузитиса, упала грла, акутног бронхитиса, као и да чак 50 одсто тих антибиотика није било неопходно у терапији.

Др Бојана Божић из Института за фармакологију је, представљајући резултате истраживања "Употреба антибиотика у педијатрији 2011–2013" на Медицинском факултету, рекла да се Србија, у односу на европске земље, по прописивању антибиотика налази на убедљиво првом месту, преноси Танјуг

Стопа преписаних антибиотика (годишње на 1.000 малишана) у 2013. години била је 1.365, док је, рецимо, у Холандији та стопа била 282, у Шведској 353, Данској 385, Великој Британији 511, Естонији 616, Ирској 621, Немачкој 695 и Италији 1.151.

"Овакав вид злоупотребе антибиотика, као и често прописивање антибиотика широког спектра, доводи до појаве бактеријске резистенције, који није само проблем у Србији, већ је глобални проблем", додаје др Бојана Божић из Института за фармакологију.

Она каже да је нашој популацији највише преписаних антибиотика било за узраст од два до 23 месеца старости, да је најчешће преписиван антибиотик био "амоксицилин", и то у 33 одсто случајева.

"Свако друго дете у Србији је примило макар један антибиотик током године, док је свако пето примило три или више антибиотика", наглашава др Божић.

Додаје да се повећано преписивање антибиотика запажа током зимских дана од октобра до марта када су у порасту вирусне инфекције, што је још један показатељ нерационалне примене антибиотика.

"Најчешће индикације за терапију антибиотицима код деце биле су акутно запаљење крајника, запаљење средњег ува, акутни бронхитис", појашњава Божићева и додаје да се према последњим смерницама "Националног водича употребе антибиотика" та врста терапије не саветује у случају акутног бронхитиса и тонзилофарингитиса.

Ауторка истраживања каже да посебно забрињава честа употреба антибиотика "хинолона" за децу од рођења до навршеног првог месеца, с обзиром на то, како каже, да се зна да "хинолони" могу довести до оштећења хрскавице и зглобова и једина оправдана индикација за преписивање тог лека су животно угрожавајућа стања.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару