Читај ми!

Министарство културе жали се Савету за штампу

Министарство културе и информисања поднело је жалбу Савету за штампу на писање листа "Курир" који је, како се наводи, цензурисао одговоре Министарства на питања о реализацији филма у коме игра порно глумица.

Београдски таблоид Курир је јуче објавио текст под насловом "Срамота је шта Тасовац ради с порно-дивом!", подсећа Бета.

У саопштењу Министарства наводи се да је Курир, поступивши непрофесионално и противно новинаркој етици, цензурисао одговоре Министарства културе и информисања, чиме је на "најгрубљи начин покушао да измени чињенично стање и изманипулише јавност".

"На тај начин, Курир је прекршио Кодекс новинара Србије у делу у коме се каже да 'редакцијска обрада саопштења не сме да измени чињенице, контекст у коме су употребљене, нити њихов смисао'", оценило је Министарство.

Министарство је навело да очекује да ће Комисија за жалбе Савета за штампу реаговати у складу са професионалним и етичким стандардима и стати у одбрану права грађана на истинито информисање.

У саопштењу је достављена и интегрална верзија одговора помоћнице министра за савремено стваралаштво и креативне индустрије Ане Вучетић коју, како се наводи, Курир није желео да објави.

У одговору се каже да Филмски центар Србије у складу са одредбама Закона о кинематографији спроводи расписивање јавног конкурса и расподелу средстава предвиђених конкурсом у области филмске уметности.

Министарство културе и информисања није надлежно да одлучује који ће од пројеката који су се пријавили на конкурс бити изабран, а поготово нема никакве ингеренције у сегменту избора учесника у пројектима који конкуришу, наводи се у одговору Министарства.

Како пише у одговору, пројекат "Едерлези Рисинг" пријављен је на конкурс Филмског центра за финансирање и суфинансирање пројеката у кинематографији у категорији суфинансирање производње домаћих дугометражних филмова, у поткатегорији нискобуџетни дугометражни филм.

Подносилац пријаве је продуцентска кућа "Мир медија груп д.о.о" из Београда. Аутор оригиналног сценарија је Димитрије Војнов, док је редитељ Лазар Бодрожа. Жанр филма је научна фантастика, а радња филма смештена је у блиској будућности.

Услови Конкурса не предвиђају достављање ауторске листе односно глумачке поделе, навело је Министарство.

На питање колико новца је тражено и колико новца је предвиђено да се одобри, Министарство је одговорило да укупан буџет филма у конкурсној апликацији износи 28.193.500 динара од којих је за 69,25 одсто средстава аплицирано на конкурсу.

Министарство је додало да је одлуку о избору пројекта донео Управни одбор Филмског центра Србије на предлог конкурсне комисије која је радила у саставу: Андријана Стојковић, Небојша Ромчевић, Драган Маринковић и Стевица Живков. Средства у износу од 11.600.000 динара опредељена су одлуком Управног одбора за тај филм.

"Услед процедуралних пропуста у конкурсној процедури Филмског центра Србије, Министарство је два пута вратило на поновно разматрање одлуку о додели средстава у поткатегорији за нискобуџетни филм. Стога уговор између Филмског центра Србије и продуцентске куће није потписан", навело је Министарство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару