Читај ми!

Протест адвоката испред Владе

Пред зградом Владе Србије протестовали су адвокати који већ три месеца штрајкују. Траже, пре свега, да се промени Закон о јавном бележништву.

Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић рекао је да су адвокати обавестили Савет Европе и Европску комисију о разлозима обуставе рада и да очекују реакцију од њих током наредне недеље, преноси агенција Бета.

"Ја данас идем у Брисел. Предвиђени су састанци са највишим функционерима Европске уније адвоката. Такође су обезбеђени сусрети са међународним факторима пре свега Европске уније", рекао је Ђорђевић.

Испред зграде Владе окупило се више хиљада адвоката који су блокирали саобраћај у Улици кнеза Милоша, иако то није било предвиђено.

Носили су транспаренте са паролама "Адвокати су у праву", "Министре, требаће и теби адвокат" и негодовали на помен министра правде.

Ђорђевић је поручио властима у Србији да су мере правне државе за адвокатску професију закон и Устав и да не зову адвокате да изађу на изборе.

Председник АКС додао је да су сви чланови кабинета министра правде који су положили правосудни испит такође положили испит за јавног бележника.

Председник Адвокатске коморе Београда Слободан Шошкић рекао је да ће адвокати наставити штрајк све до потпуног прихватања њихових захтева.

Окупљени су почели да се разилазе нешто после 13 часова. 

Адвокати у Србији штрајкују од 17. септембра захтевајући смањење паушалног пореза и промене више закона којима би се спречила даља "дискриминација адвоката у односу на јавне бележнике".

Захтев новог адвокатског удружења

Недавно основано Друштво адвоката Србије апеловало је на Адвокатску комору да дозволи поступање адвоката у свим хитним предметима, а не само у оним суђењима у којима челници комора процене да су битне.

Како наводе, Адвокатска комора Србије дозволила је поступање адвоката у суђењу пред Основним судом у Панчеву, где је адвокат тужбе навео да му је члан Управног одбора адвокатске коморе дозволио да у том предмету поступи.

Наводе и да је све мање адвоката који подржавају обуставу рада као метод залагања за интересе адвоката, "што је данашњи протест и показао".

"Права притворених лица су ултимативна права, која се гарантују сваком човеку и грађанину. А како је адвокат, коме су дата 'посебна права', пред судом у Панчеву заступао у предмету око водомера, сматрамо да је то ругање не само грађанима Србије, већ и самим колегама адвокатима. Не може водомер бити важнији од одлучивања о правима детета, нити о правима притвореника када је у питању његова слобода", наводе у саопштењу.

Постављање појединаца у повлашћени положај у односу на друге колеге адвокате, додају, злоупотреба је "овлашћења и омаловажавање свих адвоката који су се одрекли својих прихода више од два месеца".

"Нарочито подсећамо стручну и укупну јавност да ниједна комора нема овлашћења да својим члановима наложи обуставу рада или било коме наложи да протестује супротно његовој вољи", наводи се у саопштењу.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару