Читај ми!

Узбуњивачи под судском заштитом

Закон о заштити узбуњивача, који су усвојили посланици Скупштине Србије, предвиђа заштиту особа које пријављују сумњу на корупцију. Планирано је да закон охрабри сваког појединца да пријави злоупотребу. Закон ступа на снагу за шест месеци.

Свако ко примети корупцију, требало би да је без страха и пријави. За разлику о досадашње праксе да се разгласи ко је узбуњивач, нове измене закона пружиће му анонимност.

То значи да ће храбри грађани незаконите радње пријавити суду, који од тог тренутка у потпуности предузима даље кораке.

У Министарству правде кажу да је суд дужан да у року од осам дана донесе привремену мере којом би вас вратио на посао, односно спречио штетну радњу.

"Суд то чини привременом мером, сав терет доказивања је на послодавцу. Дакле, оно што је на узбуњивачима је да се само обрате суду а суд, с обзиром на сва правила која доноси Закон о заштити узбуњивача, треба да на ефикасан начин спроведе ту заштиту и онемогући било какву злоупотребу од стране послодавца", каже Радомир Илић из Министарства правде.

У организацији "Пиштаљка", која је до сада указала на многе случајеве корупције, похваљују то што се појам узбуњивача сада и проширује - поред радника који примете злоупотребе послодавца, на незаконитости могу указати и други који имају таква сазнања. И то не само у државном, већ и у приватном сектору.

"У сваком случају, овај закон је бољи много бољи у односу на постојеће уређење материје узбуњивања. За нас је најбитнија његова примена у пракси", каже адвокатица "Пиштаљке" Јелена Стојановић.

Другачији став о ширењу круга могућих узбуњивача имају у организацији "Транспарентност Србија". То ће, упозоравају, створити конфузију и могућност за злоупотребе.

"Имамо одредбу која изричито каже да је забрањено спречавање узбуњивања, па је тако забрањено и спречавање новог узбуњивања које се врши потпуно супротно закону, уз одавање неких тајних података истрагама у току", каже Немања Ненадић из "Транспарентности".

Како каже, да би закон имао ефекта, потребне су допуне и исправке и неких других закона.

"Након доношења Закона о тајности података није извршена општа ревизија раније проглашених тајности података, јер ту заиста има доста података за које нема разлога да и даље буду поверљиве", каже Ненадић.

Ипак, узбуњивачи ће морати да сачекају још шест месеци да би могли да уживају заштиту јуче усвојеног Закона. Толико је Министарство прваде тражило како би се, кажу, правосудни систем у потпуности припремио - судије обучиле, а Министарство правде направило ефикасан систем за праћење ефеката примене Закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару