Читај ми!

Михајловић: Влада ће подржати жене

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић каже да ће Влада радити на измени закона, помоћи едукацији као и економском осамостаљивању жена, али ће и помоћи сигурне куће.

Зорана Михајловић је рекла да неки вид насиља трпи свака друга жена и да је Влада Србије насиље над женама озбиљно схватила. Због тога је, подсећа, и формирано посебно Координационо тело за родну равноправност, преноси Танјуг.

"Када говоримо о насиљу над женама морамо озбиљно да разговарамо о родној равноправности, како да жене оснажимо, осамосталимо, да у оним тренуцима када имају проблем да им помогнемо да тај проблем реше", нагласила је Михајловићева на скупу посвећеном Међународном дану борбе против насиља над женама.

Напомиње да насиље над женама није проблем само жртве, већ је то друштвени проблем и да се удруженим снагама свих мора решавати.

Координационо тело ће, појаснила је, бити састављено од неколико комитета, а један о њих биће Комитет за борбу против насиља над женама.

"Ово је тема која заслужује да се о њој говори и ради сваки дан, а не само да се помиње на Међународни дан борбе против насиља над женама", рекла је потпредседница владе.

Циљ је, како каже, да се од Србије створи земља у којој се неће рећи да готово 52 одсто жена трпе неки вид насиља, односно, да свака друга жена трпи неки вид насиља.

"Ми хоћемо да будемо земља која је примером показала да са тим проблемом можемо да се боримо", подвукла је Михајловићева.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић изјавила је да само сви заједно можемо да успемо у борби против насиља над женама.

Напомиње да жене чине једну од најосетљивих друштвених група које су у ризику да буду и дискриминисане и жртве породичног или партнерског насиља.

Од данас у Србији почиње и акција "16 дана активизма" која траје до 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права.

Саветовалишту против насиља у породици од почетка ове године за помоћ се јавило 2.800 жена, а 22 жене су убијене у породичним свађама, што је забрињавајуће иако је то два пута мањи број у односу на прошлу годину, изјавила је Координаторка саветовалишта Весна Станојевић.

Зато је, додала је, потребно преиспитати постоји ли могућност да се учини више како би се спречили такви случајеви.

Станојевић је на скупу поводом Међународног дана борбе против насиља над женама у Танјуговом прес центру указала да саветовалиште настоји да ради озбиљно, квалитетно и да чини све што може, али да рад сваке организације појединачно није довољан.

Указала је да је потребно начинити стратешки цијљеве да би се дошло до резултата и да се не би дешавало да жене дођу са примедбом на рад полиције, центара за социјални рад и слично.

Прошле године, казала је, у породичном насиљу 46 жена је настадало, што наводи на закључак да би требало да размислимо о томе како је могуће да у једној земљи у данашње време, у 21. веку толико жена настрада у породичним свађама.

"Важно је да размислимо како је могиће да до сада настрадају 22 жене, да ли смо могли то да спречимо, да тај број буде бар мањи јер је то превише, превише је и једна убијена жена. Требало би да видимо где смо затајили, где грешимо и има ли могућности да урадимо више ", поручила је Станојевић.

Указала је да у Београду постоје три сигурне куће и да је саветовалиште ту да подржи жене када се јаве за помоћ, али није у могућности да им помогне у оном смислу који би њих потпуно осамосталио и дао нову перспективу у животу.

Микаина Стевановић из Градског центра за социјални рад рекла је на конференцији да је заштита од насиља сложен процес и да обухвата више учесника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару