Читај ми!

ТС: Србија брзо да отвори поглавље 23

Србија би у преговорима са Европском унијом међу првима требало да отвори поглавље 23, које се тиче правосуђа и борбе против корупције, јер је сада тренутак да се утврде стандарди и полазишта у овој области, а који ће се проверавати до краја тог процеса, поручено је са скупа "Како против корупције".

На скупу који је организовала Транспарентност Србија истакнуто је и да ресурси за борбу против корупције нису значајно повећани, али и да борба против корупције заузима важно место међу приоритетима Владе Србије, јавља Танјуг.

Да би та борба била успешна, сматра извршни директор Транспарентности Србија Немања Ненадић, неопходно је што пре отворити поглавље 23, јер ће на тај начин у Србиј бити постављени стандарди.

"Знамо и шта је по том питању рекла Европска комисија, а имамо актуелни тренутак који одликује и реформа реформе правосуђа...Такође, имамо и питање штрајка адвоката које се неминовно одржава на рад правосудних институција", рекао је Ненадић.

Програмски директор ове невладине организације Владимир Гоати сматра да би о периоду транзиције Србија могла да се угледа на Чешку, која је из ње већ изашла.

"Чешка може да буде звезда водиља. Ми смо земља закаснеле транзиције... За успостављање владавине права требају деценије", указао је Гоати.

Шеф конзуралног одељења амбасаде Чешке у Србији Вероника Сењукова рекла је да о периоду транзиције и како из њега изаћи њена земља има богато искуство, које жели да пренесе другим државама.

"Желимо да вам пренесемо знање и искуства како се решава проблем корупције", поручила је она и додала да је добро што ће Србија завршити транзицији када постане члан ЕУ.

На скупу је наглашено и да је неопходно већ сада, на самом почетку преговора, правилно уочити све проблеме и одредити мере за њихово решавање, те да уколико се то не учини, лако ће се доћи у ситуацију да се недовољни резултати у борби против корупције јаве као препрека за улазак Србије у ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару