Изложба о страдању Универзитета у Београду

Мало се зна да је наш најстарији, Београдски универзитет, гранатиран више пута и током Првог светског рата. Управо о тим догађајима сведочи изложба под називом "Бомбардовање Универзитета у Београду 1914", постављена у Педагошком музеју у Београду. Настала је на основу сведочанства тадашњег ректора Ђорђа Станојевића.

Током Балканских ратова и Првог светског рата, Универзитет у Београду обуставља рад. Трпи велике материјалне губитке. Погинуло је седам наставника и око триста студената. О гранатирањима током лета 1914. сведоче белешке и фотографије, односно албум тадашњег ректора Ђорђа Станојевића, који приказује само делић штете изазване бомбардовањем.

"Колико је све опустошено, колико је опљачкано и колико је страдало сведочи речју и делом тадашњи ректор Ђорђе Станојевић. Он је у ствари први пут фотографисао и може се сматрати зачетником наше научне фотографије и фотографија у боји. И 21 фотографију коју је послао у Париз са својим сећањем на то време, и то врло дирљивим сећањем и сјајним фотографијама, су у ствари били повод да се интегрално објави тај дневник. То је 'Илустрасион' објавио а предговор је био написао Лисјен Поенкаре", објашњава Бранислава Јордановић, аутор изложбе.

Изложбу чине 21 фотографија, макета Капетан Мишиног здања, односно Унверзитета, хемијске збирке. Посебно је интересантно видети каталоге на основу којих је Хемијски факултет наручивао тадашњу опрему за своје лабораторије.

"То је било 1912, 1914 и то су били каталози познати у свету из Лондона. Значи опремљеност факултета и универзитета је била на врло завидном нивоу", каже Бранислава Јордановић.

Директор Педагошког музеја у Београду Божидар Зејак сматра да вредело да ту изложбу не виде само људи у Београду него би боље било да се "пресели" и у неки од музеја у Србији.

Изложба се, за сада, може видети само у Београду, и то до 28. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару