Анти-ХИВ програми без подршке

Глобални фонд престаје да финансира анти - ХИВ програме у Србији. Какве последице би то могло да има?

Почела друга европска недеља тестирања на ХИВ. У Србији се мало људи тестира и то није добро. У наредних пет дана то можемо то урадимо у београдским студентским домовима и неким ноћним клубовима. До сада је ова тестирања и сличне акције финансирао Глобални фонд за превенцију ХИВ-а, туберкулозе и маларије. Они су најавили да је њихово ангажовање у Србији окончано.

Мила са ХИВ-ом живи 22 године. Први симптоми код ње били су прехлада и промене на кожи. Имала је 26 година и другачије планове у животу када се суочила са позитивним тестом.

"Не припадам ниједној ризичној групи, не користим дрогу, нисам промискуитетна, у животу сам имала три партнера и из таквог положаја то је за мене био потпуни шок и неверица и  била сам суочена са огромним страхом од смрти", каже Мила.

Попут Миле, у Србији живи скоро 3.000 људи. Сваке године је више од 100 новооболелих. Њихов број до сада био је под контролом захваљујући редовном тестирању на ХИВ, дељењу стерилних игала и шприцева и сличним програмима.

Све је то финасирао је Глобални фонд, међународна организације која је од 2000. пружила бесповратну помоћ од око 35 милиона долара. Фонд је у Србији и званично затворио пројекат, а отворено је питање финансирања.

"Чињеница је да је одговор на ХИВ у Србији био заснован на финансијској подршци Фонда. Ако не нађемо начине за финансирање ових програма бићемо у проблему и можемо страховати од ширења ХИВ инфекције у Србији", рекао је Ненад Петковић, Q-клуб.

ХИВ позитивни основне лекове добијају од државе, али често не могу да ураде нужне тестове - да ли реагују на терапију и колико су инфективни за друге.

Према европским правилима, на које смо се обавезали, тестирање је обавезно три до четири пута годишње. Наша реалност је да пацијенти то неретко ураде само једном. Глобални фонд је и ту помагао хитном набавком.

"Они који имају успешну терапију, они су мање инфективни за партенра или на неки други начин који би могао да буде разлог преношења инфекције с једне особе на другу. То је важан аргумент који треба да усвоји здравствена власт и да каже ако знамо да је то тако да онда ми лечећи заправо превенирамо да се деси нови случај", каже, каже Ђорђе Јевтовић из Клинике за инфективне и тропске болести КЦС.

Министарство здравља питали смо да ли има средстава да након одласка Глобалног фонда финансира програме подршке оболелима од ХИВ-а, куповину тестова, стерилиних игала и свега што оболеле и остале грађане чини безбеднијим. Одговорили су нам да су сви који о томе могу да говоре на путу до краја недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару