Читај ми!

Митровица, скуп подршке притвореним Србима

Интерно расељени Срби са Космета окупили су се испред седишта Грађанске иницијативе СДП у Косовској Митровици, у знак подршке лидеру те иницијативе Оливеру Ивановићу и осталим притвореним Србима. Траже од међународних институција да им се омогући да докажу своју невиност.

Представник расељених Срба из Ђаковице Ђокица Станојевић рекао је да је "једини грех притворених Срба на основу којих је подигнута оптужница да су они 1999. године остали у својим кућама, у свом граду, на вековном огњишту, са пријатељима, комшијама и кумовима", преноси Танјуг.

"Ако је то грех зато што су жртвовали своје и животе најближих да сачувају вековно огњиште, онда је то грех ономе који покреће оптужницу против недужних Срба", нагласио је Станојевић.

Према његовим речима, окупили су се како би подржали све притворене и затражили од свих међународних институција да притворени Срби могу часно, достојанствено, спремно да бране и докажу своју невиност.

"Ми у њихову невиност не сумњамо јер знамо да онај ко је остао на КиМ после 1999. године и ко је све време желео нов живот на простору КиМ, он не може да буде злочинац", подвукао је Станојевић.

Додао је да су они који су притворени били у првим институцијама међународног карактера у Пришитини, истакавши да се, ако су тада били исправни да спроводе међународна права, поставља питање зашто се сада притварају.

"Да ли је то порука да смо и ми на удару, да ли је то порука да онај ко жели своје огњиште, своју кућу, свој град, да је он осуђен на неку превару", упитао је Станојевић.

Станојевић је навео да у име интерно расељених Срба, у име Ђаковчана, расељених Срба са КиМ, окупљени пружају пуну подршку породици и најближим сарадницима Оливера Ивановића, да истрају.

Како каже, ово вечерас је можда закаснела реакција, јер су они расејању где су им, истиче, одузета сва права и та права се не враћају ни после 16 година.

"Нама у Српској улици (у Ђаковици) у последњих годину дана срушено је 35 кућа. Срушили су нам манастир у Ђаковици. Зашто, због чега, што се та Српска улица у којој је одрастао Оливер (Ивановић), у коју сте долазили, била поносна и поносила се својим вековним славама, поносила се својим комшијама и није се дала до дан данас, а мислимо неће се дати ни за наредни период", рекао је Станојевић.

Заменица председника Грађанске иницијативе СДП Ксенија Божовић је захвалила на подршци лидеру СДП Оливеру Ивановићу, као и његовој породици, али и свим осталим притвореним Србима и њиховим породицама.

Интерно расељени Срби са простора Косова и Метохије, њих око 150, данас су присуствали обележавању славе Свети краљ Стефан Дечански у манастиру Високи Дечани.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару