Читај ми!

Тражи се додатан кревет у прихватилиштима

Хладни дани су довели већи број деце и одраслих у прихватилишта и Свратиште која, међутим, немају довољно кревета. Онима који су без крова над главом и који дуго нису окусили топли оброк запослени траже додатан лежај. Апелују на грађане да донесу зимску одећу и обућу, храну и витамине за кориснике.

Месецима иста слика: На један кревет – један и по корисник. У 940 метара квадратних у Кумодрашкој улици у Београду, све је више оних који траже спас од улице. Иако се годинама најављује проширење, капацитет је и даље непромењен – 105 места.

"Данас су на смештају 143 корисника, значи 50 посто више од капацитета", указује Првослав Николић из Прихватилишта за одрасла и стара лица. Користе помоћне лежајеве, али и трпезарију када је више од 150 корисника.

Ту привремени станари Прихватилишта добијају топли оброк, смештај, здравствену заштиту.

Марко Вуковић је у Прихватилишту јер нема куда да иде. Драгана је тамо због насиља у породици јер, каже, у Прихватилишту има заштиту.

Скучен простор и у Прихватилишту за децу на Вождовцу. На шеснаест кревета је деветнаест корисника, а са првим снегом биће их и до 30.

"Врло често морамо да имамо додатне душеке, да браћа и сестре спавају у истом кревету, а дечаци и девојчице не могу да буду у заједничком простору током ноћи", објашњава Данијела Стајковић из Прихватилишта за децу.

Исти проблеми али други привремени дом за угрожене малишане. Свратиште у Крфској улици у Београду дневно посети и до 30 малишана.

"Свратиште и зими и лети прима свако дете које дође на врата. Нарочито зими овде буде око 70 деце у истом тренутку, што јесте изазов. Обезбедити неке активности на нивоу, добијање оброка", каже Драгана Теодоровић која је социјални радник у Свратишту.

Наредну годину два прихватилишта дочекују са добрим вестима. Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту планирају проширење прихватилишта за одрасле, а радови ће, како најављују, почети у наредној години. Када је реч о прихватилишту за малишане – још се трага за локацијом.

Прихватилишта и свратиште позивају све који могу да помогну, да донесу зимску одећу и обућу, храну и витамине за кориснике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару