Читај ми!

Ниш, затвореници обновили цркву

У казнено-поправном заводу у Нишу освештана је обновљена црква Светог краља Стефана Дечанског на чијој су реконструкцији и осликавању радили затвореници ове установе.

Свету литургију у обновљеној цркви служио је владика нишки Јован који је рекао да учешће у овој обнови показује да у затвореницима има доброг а доказ за то су, како је рекао "и светле боје на фрескама", преноси Танјуг.

Најзначајније је да је засијао крст на овој цркви да отера свако зло и да можемо да се молимо за спас душа затвореника", поручио је Јован.

Засадио је и стабло храста у непосредној близини цркве.

Затвор у Нишу посетио је и министар правде Никола Селаковић који је истакао да је ова затворска установа до пре неколико година била најпроблематичнија у Србији, али да је сада "почела да излази из проблема, а круна тог изласка је управо овај храм".

Он је похвалио управу затвора због развоја пољопривреде, наводећи да је производња на затворској економији са 70 тона повећана на чак 500 тона кукуруза.

Управник Нишког затвора Александар Грбовић нагласио је да су на обнови цркве затвореници радили "искључиво добровољно".

"Били су укључени затвореници који се налазе на одслужењу казне за сва постојећа кривична дела", рекао је Грбовић и додао да су на обнови затворске цркве радили и затвореници који нису хришћани.

Храм који је освештан подигао је 1934. године краљ Александар, а обнова је започета пре годину дана. Радове на храму обавило је 150 затвореника и 40 запослених. Неки затвореници су се први пут сусрели са иконописањем и дрворезом.

У Нишком затвору тренутно казну издржава 1.263 затвореника, међу којима је од 60 до 70 одсто тзв. повратника.

Око 30 одсто затвореника у Нишу починили су неко кривично дело везано за "послове са дрогом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару