Унапређење војне и одбрамбене способности Србије

Сарадња са Европском одбрамбеном агенцијом ће унапредити војне и одбрамбене способности Србије, изјавио је министар одбране Братислав Гашић на састанку са извршном директорком Европске одбрамбене агенције Клод-Франс Арно.

Министар одбране Братислав Гашић и извршна директорка Европске одбрамбене агенције Клод-Франс Арно која борави у првој посети Београду, разговарали су о даљем развоју сарадње, пише на сајту Министарства одбране Србије.

Гашић и Арно су се сагласили и да је у наредном периоду важно да се интензивира сарадња у борби против импровизованих експлозивних направа, као и у области прецизно навођене муниције.

Области у којима би такође могло да дође до војне сарадње су и сајбер одбрана и безпосадне (копнене) платформе, наводи српско ресорно министарство.

Гашић је истакао "да ће сарадња са ЕДУ унапредити војне и одбрамбене способности Србије, а тиме и нашу интероперабилност са државама чланицама ЕУ".

Он је посебно захвалио на могућности приступа базама података ЕДУ - Колаборативној бази, Одбрамбеној бази за испитивање и оцењивање и Порталу европских одбрамбених истраживачких центара.

На састанку је оцењено и "да је ангажовање Министарства одбране у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, значајно због процеса евроинтеграција Србије".

Важност заједничких пројеката "повећана је и због актуелне економске кризе и смањења у одбрамбеним буджетима европских земаља".

На састанку је констатовано да се активно укључење у концепт Заједничке безбедносне и одбрамбене политике огледа у тежњи ка повећаном ангажовању у операцијама за управљање кризама, развоју заједничких пројеката и унапређењу административних капацитета за активнију сарадњу са ЕУ.

Извршна директорка овог тела Клод-Франс Арно уочи прве посете Београду, изјавила је за агенцију Танјуг у петак у Бриселу да се пред Србијом отварају бројне могућности за сарадњу са ЕДУ.

"Србија је добила приступ бази података ЕДА и може да приступа нашим програмима под истим условима као и пуноправне чланице ЕУ, с тим што за разлику од њих не мора да плаћа доприносе", објаснила је Арно.

Додала је да су представници Србије досад показали интересовање за програме разминирања и војне обуке.

Она каже да ЕДА, за разлику од НАТО, нема разрађен систем партнерске сарадње, већ је свака чланица слободна да предлаже и бира пројекте у које жели да се укључи.

"Ми смо пре свега усмерени на конкретне пројекте, тако да две или више држава могу да се удруже и заједнички раде на нечему без да о томе одлучују све чланице", рекла је Арно.

Директорка ЕДА је указала да Србија као релативно нова партнерка агенције тек треба да утврди параметар сарадње, што је и главни разлог њеног доласка у Београд.

Развој заједничких пројеката са ЕДУ и државама чланицама ЕУ омогућен је у децембру 2013. године закључивањем Административног уговора са Министарством одбране.

Европска одбрамбена агенција основана је 2004. године због унапређења европских одбрамбених способности у области управљања кризама, а њено седиште је у Бриселу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару