Читај ми!

Више од десет хиљада позива за помоћ

Организацијама које помажу женама које су претрпеле насиље годишње се јави више од 10.000 њих. Мрежа жена против насиља затражила је од државе да подржи формирање јединственог СОС телефона за жртве насиља.

Мрежа жена против насиља је затражила и подршку организацијама које пружају специјализоване услуге за жене жртве мушког или породичног насиља, преноси Бета.

Траже се и строже казне за насилнике, да прогањање буде кривично дело и оснивање кризних центара за жртве силовања.

Представцница Мреже Александра Несторов каже да се организацијама јављају жене које често не могу да дођу до државних институција јер немају документа, али и зато што ове организације пружају услуге за које у државним институцијама не постоји ни потребно образовање ни интересовање.

Представница Ромског центра за жене и децу Даје Нада Ђуричковић рекла је да су овакве институције важне за Ромкиње, јер чак 45 одсто њих не поседује личне исправе, или не остварује право на здравствену заштиту.

"Ромкиње се и даље боре са недостатком докумената, приступом здравственој заштити и стварима које људи сматрају лако доступним. Оне су васпитане да све морају да истрпе. Свака друга живи у насиљу, а свака трећа је доживела сексуално насиље", истакла је Ђуричковић.

Потребне стручне институције 

Србија се као потписница Конвенције Савета Европе против насиља према женама обавезала да оформи јединствени СОС телефон за целу Србију и то ће морати ускоро да се деси, каже Весна Јарић, представница заједничког пројекта УН "интегрисани одговор на насиље према женама".

Представница организације из круга Лејла Руждић Трифуновић рекла је да су жене са инвалидитетом које трпе насиље често невидљиве, јер не могу саме да се обрате институцијама за помоћ, а да чак и када се обрате институције нису довољно стручне да им пруже помоћ.

"Жене немају коме да се обрате. Ниједан Центар за социјални рад није доступан. Оне преживљавају насиље и у институцијама система. Жене са инвалидитетом не могу да затворе врата или оду, јер им у свакодневним активностима помаже онај ко их злоставља", каже Трифуновић.

Мрежа жена против насиља навела је да је веома важно да јединице локалних самоуправа у својим буџетима предвиде и средства за помоћ специјализованим организацијама, јер у супротном неће моћи да пружају помоћ својим корисницама.

Поводом Дана борбе против насиља над женама од сутра почиње кампања "16 дана активизма", која ће трајати до 10. децембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару